Отборът на Ред Бул Рейсинг във Формула 1 даде ясно да се разбере кога очаква да получи окончателен отговор от своя пилот Даниел Рикиардо остава ли или не. Шефът на австрийците Кристиан Хорнер обяви, че австралийският състезател има време за размисъл до август.

28-годишният Рикиардо, който съвсем наскоро спечели Гран При на Китай, е едно от горещите имена на пазара, тъй като споразумението му с „биковете” изтича в края на годината. Упорито се говори, че лидерите в класирането при конструкторите – Мерцедес и Ферари – вече са осъществили първи контакти със състезателя.

Рикиардо откровен: Една победа не стига, за да остана в Ред Бул

Засега са само слухове, но се говори, че „скудерията” няма да протака до последно преговорите с Рикиардо. Редица издания сочат, че до края на юни италианците биха желали твърд отговор, за да променят плановете си, ако е необходимо. „Черните кончета” упорито търсят нов партньор за звездата си Себастиан Фетел, тъй като е много вероятно сегашният му партньор – 38-годишният Кими Райконен да сложи край на кариерата си.

При Мерцедес ситуацията е сходна – договорът на Валтери Ботас изтича с приключването на кампанията и това отваря поле за действия. Все пак се счита, че финландецъ има предимство пред всеки кандидат за позицията до Люис Хамилтън, като отново ще има възможност да я защити посредством резултатите си.

Кариерата на Даниел Рикиардо в няколко минути

В Ред Бул също искат възможно най-рано да решат дилемите си и да разполагат с възможно най-много време, ако се стигне до търсене на нов партньор за Макс Ферстапен. Само преди дни Рикиардо обяви, че не желае да подписва твърде дълъг контракт с когото и да било, тъй като не е много сигурен за посоката, в  която се кани да поеме Ф1 след 2020 година.

„Трябва да има решение до края на лятната пауза. Това ще е крайният срок”, заяви шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер. „Не желаем да чакаме вечно. Имаме добри други опции. Нашият приоритет е да продължим съвместна работа с Даниел, но ако това не се получи, ще прегледаме вариантите си.”

„Кои са алтернативите ли? Най-очевидната е Карлос Сайнс-младши (състезаващ се под наем в Рено – б.р.). Той има договор с нас. Оттам нататък има няколко млади пилоти”, допълни Хорнер.