Мерцедес може и да доминираше по жесток начин в първите две състезания в историята на Гран При на Баку, но през настоящия сезон бележи завиден регрес, ако се съди по резултатите на Люис Хамилтън и Валтери Ботас в днешната квалификация. Реално времената на двамата отстъпват с повече от секунда спрямо миналогодишните им постижения.

Фетел: Не мога да съм по-доволен

Днес Хамилтън завърши с под две десети от секундата пасив спрямо победителя Себастиан Фетел (Ферари), докато Ботас изостана по-сериозно – на 0,339 секунди.

Това е поредното потвърждение, че от началото на сезона четирикратните шампиони при конструкторите като че ли вече не се движат във вярната посока. Реално Мерцедес е 5-те, който не успяха да отбележат прогрес през 2018-а. Шокиращото е, че освен тях в тази група попадат и другите два тима, състезаващи се с двигатели „Мерцедес” – Форс Индия и Уилямс. В същото време разчитащите на задвижващи блокове „Ферари” Хаас и Заубер са сред 5-те тима с по-силни резултати спрямо тези от преди 12 месеца.

Със сигурност промяната на датата за тазгодишното състезания също имат своето влияние. През 2017-а Баку прие старта през юни, докато сега температурите са значително по-ниски, а и е по-ветровито.