Напрежението между партньорите – и същевременно конкуренти във Ф1 – Рено и Ред Бул се покачи, след като френската автомобилна компания заяви, че изоставането на „биковете” спрямо челниците Ферари и Мерцедес се дължи на факта, че те не използват оптимално предоставения им двигател.

Става дума за това, че Рено и Макларън използват различни гориво и масла за задвижващите си системи в сравнение с Ред Бул (BP/Castrol спрямо Exxon/Mobil). Това доведе до съвсем отделни сесии, за да не страдат „биковете”, а на свой ред Рено имаше ограничено време за работа със собствените си специфики. Наскоро BP/Castrol направиха подобрение по продуктите си за Гран При на Испания, а това веднага се отрази позитивно на Рено и Макларън, докато Ред Бул като че ли не помръдна напред в развитието си.

„Тайно се надявах Ред Бул да има темпото да победи в Канада”, обясни шефът на Рено Сирил Абитбул. „Те бяха много, много близо, ала в същото време нямаха шанс. Ние имаме какво да извлечем от горивото, а и те също.”

„Това е нещо съвсем очевидно. Можем да гарантираме еднаквото представяне на това, което е под наш контрол, в случая – хардуер и софтуер. Върху друго не можем да влияем, като например горивото, защото те избраха свой партньор съгласно собствените си стратегически и рекламни причини. Ние приемаме този факт. Сигурен съм, че Exxon има способностите и капацитета да наваксат изоставането, но към момента изостават леко.”

„Начинът на инсталация също е различен. Това са малки несъответствия и ги приемаме”, допълни Абитбул.