Даниел Рикардо напуска отбора на Макларън в края на този сезон във Формула 1, след като няма да бъде активирана опцията за последната година от договора на австралиеца.
          
Рикардо имаше опцията за удължаване на договора и през 2023 година за своето място в Макларън, но не се представи на ниво през този сезон и се стигна до прекратяване на контракта по взаимно съгласие, това обявиха официално от отбора днес.

33-годишният австралиец има само един подиум с Макларън и само 19 точки този сезон. Другият пилот на тима Ландо Норис има един подиум този сезон и 76 точки.

"Беше привилегия да бъда част от семейството на Макларън през последните два сезона“, каза Рикаардо в изявление в сряда, добавяйки, че е водил разговори за бъдещето си с Макларън от няколко месеца, преди да достигне до взаимно споразумение за прекратяване на договора една година по-рано.

Най-вероятният заместник на винаги усмихнатия австралиец е Оскар Пиастри, който по-рано заяви, че няма да кара за отбора на Алпин, в който в момента е резервен пилот. Бъдещето пред Рикардо е неясно.

"Ще обява плановете си съвсем скоро, но независимо какво предстои за мен, аз не съжалявам за нищо и се гордея от постигнатото, особено от победата ми в Монца през миналия сезон.", заяви пилотът.