Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън записа пета победа от началото на сезона във Формула 1. Британецът се поздрави с успеха в Гран При на Канада след особено драматично състезание на пистата „Жил Вилньов“, в което наказание на водача Себастиан Фетел с Ферари изигра ключова роля за избистрянето на челната тройка.

Немският пилот на „Скудерия“ завърши първи, но след прибавена санкция от 5 секунди към крайното му време, остана на второто място за сметка на Хамилтън. До тази драматична за Фетел развръзка се стигна след инцидент в 48-ата обиколка именно с действащия световен шампион. Самото решение на стюардите на ФИА за налагането на подобно наказание на Фетел предизвика множество полемики и коментари по отношение на това доколко справедливо е. 

Топ 3 в Канада допълни вторият пилот на „Черните кончета“ Шарл Льоклер. 

Вторият пилот на Мерцедес Валтери Ботас финишира четвърти, а топ 6 се допълниха двамата пилоти на Ред Бул Макс Ферстапен и Даниел Рикардо.

Междувременно при все победата си, Хамилтън изравни рекорда на седемкратния световен шампион в скоротсната надпревара Михаел Шумахер от 7 успеха в Канада. Това бе и 78-ми триумф на британеца в кариерата му. 

Лидерите запонаха безпроблемо битката за голямата награда на Канада. Себастиан Фетел, който спечели полпозишън в квалификацията, стартира силно, като запази първото си място. Люис Хамилтън удържа атаките от страна на Шарл Льоклер и опази второто си място, а по-назад Валтери Ботас не се справи с Нико Хюлкенберг и отстъпи петото си място.

Състезанието приключи рано за Ландо Норис. В 12-ата обиколка той премина през зоната за безопасност и след върна на пистата, окачването на болида му се счупи, като имаше и пламъци.

Фетел посети бокса за първи път в състезанието в 27-ата обиколка, а след връщането си на пистата излезе трети зад Льоклер и Хамилтън, оглавил колоната. Британецът влезе в бокса две обиколки по-късно. Именно тогава немският пилот на Ферари записа и най-бързата си обиколка до този момент в надпреварата.  

Световният шампион излезе трети, зад Фетел, а Льоклер се озова на лидерското място. 

Фетел успя да се завърне на начело, а в 48-ата обиколка любопитна ситуация на трасето в Канада изостри вниманието, тъй като тя се оказа ключова за финалната развръзка. Първият пилот на „Черните кончета“ отнеде 5 секунди наказание след инцидент с Люис Хамилтън в завой 5. Британецът опита да изпревари немския си опонент, като без малко да последва сблъсък помежду им. „Опасно връщане на пистата и изваждане на друг пилот от трасето“ бе тълкуванието на стюардите на ФИА, заради което германецът да бъде санкциониран. 

Това бе повратният миг, който наклони везните в полза на Хамилтън. След като към времето на Фетел бяха прибавени 5-те секунди, той остана втори, за сметка  на големия си конкурент, който се движеше на секунда зад него. Самото наказание на състезателя на Ферари породи множество коментари, а след края на надпреварата състезателят бе видимо гневен от случилото. Гераменцът дори отказа да даде традиционното интервю, което е прецедент в последните години. 

При все петата победа на Хамилтън от началото на сезона, той е начело в генералното класиране при пилотите със 162 точки. Съотборникът му Валтери Ботас следва в подреждането със 133, а Себастиан Фетел е трети със 100 пункта.

Ето и класирането на Гран При на Канада: 

А ето и поглед към пистата „Жил Вилньов“:

Дръзкият протест на Фетел след Гран При на Канада

В духа на феърплея Фетел защити Хамилтън