Главният дизайнер на Макларън, Роб Маршал, разкрива тайната зад ефективността на отбора в подобряването на колата им във Формула 1. През последната година екипът от Уокинг направи невероятен напредък, преминавайки от дъното на колоната до челото, като сега мечтае за първа титла при конструкторите от 1998 г. насам и за първа титла изобщо от 2008 г. насам.

Маршал обяснява, че ключов фактор за успеха на Макларън е стратегията, която те прилагат при въвеждането на нови подобрения. Вместо да добавят малки части всяка седмица, тимът залага на внедряването на по-големи пакети с подобрения през сезона.

„Хубаво е да имаш много малки подобрения през цялото време, като нашето малко крило в Сингапур. Но същевременно, понякога трябва да задържиш малко, докато чакаш голяма бройка с нови части да бъде завършена. Предимството на тази тактика е, че понякога единични части не се комбинират много добре или толкова добре, колкото очакваш“, обяснява Маршал.

„Ако ги въведеш заедно, тогава знаеш каква комбинация от части е тествана в компютъра. Те са били разработени заедно, заедно са били във въздушния тунел. Можеш да си по-уверен, че тази комбинация от части работи добре, докато, ако ги въвеждаш парче по парче, може да имаш една нова част, да работиш върху друга и да разбереш, че с предишното подобрение си компромизирал представянето на колата“, добавя той.

С такава стратегия Макларън продължава да предизвиква конкуренцията и се задава въпросът: Могат ли Ред Бул да настигнат бързо развиващия се тим от Уокинг?