Отборът на Макларън обяви, че през следващия сезон отново ще се впусне в емблематичната надпревара Индианаполис 500, а ветеранът Фернандо Алонсо ще получи втори шанс зад волана.

През 2019-а ще се проведе 103-ото издание на автомобилното състезание, като целта пред 37-годишния двукратен световен шампион във Формула 1 е ясна. От известно време роденият в Овиедо пилот мечтае за т.нар. „Тройна корона”. Тя се състои от победи в Гран При на Монако във Ф1, „24-те часа на Льо Ман” и Инди 500, най-престижното състезание в ИндиКар сериите. Ако Алонсо успее да спечели на американска земя, то той ще стане едва вторият човек след Греъм Хил (1972), който може да се гордее с такова велико постижение.

Макларън и Алонсо участваха в Инди 500 през 2017-а, като действаха в партньорство с Андрети Аутоспорт. Испанецът беше начело в течение на 27 обиколки, като бе принуден да се оттегли заради познат проблем – неизправност в двигателя.

През тази година Алонсо спечели „24-те часа на Льо Ман ” при дебюта си в марковата надпревара, където караше в екипа на Тойта. Той има две победи в Гран При на Монако – през 2006-а и 2007-а.

„Вече от доста време е ясно моето желание да постигна Тройната корона”, каза испанецът. „През 2017-а имах незабравими изживявания в Индианаполис. Знаех в сърцето си, че ще трябва да се върна обратно при първата сгодна възможност. Особено радостен съм, че ще го направя с Макларън. Това винаги беше моят първи избор, стига отборът да се бе съгласил. Радвам се, че те го направиха.”

Като отбор Макларън има три победи в Инди 500 – през 1972, когато работи с отбора на Пенске и пилота Марк Донохю, а след това през 1974 и 1976 с пилот Джони Ръдърфорд. През следващата година британците ще се състезават като Макларън Рейсинг.