Оттеглящият се от Формула 1 в края на сезона ветеран Фернандо Алонсо отхвърли спекулациите, че няма търпение да сложи край тази глава от своята кариера. Пилотът на Макларън заяви, че всеки от оставащите до края 5 старта ще бъде празник за него въпреки трудностите, които изпитва неговия тим.

От известно време 37-годишният испанец не крие желанието си да завоюва т. нар. „тройна корона” в моторните спортове, която се състои от победи в Гран При на Монако, Индианаполис 500 и „24-те часа на Льо Ман”. В Монако и Льо Ман двукратният световен шампион във Ф1 вече стъпи на най-високото стъпало, а през миналата година дебютира в Инди 500, където дефект в двигателя не му позволи да завърши състезанието.

Част от решението на Алонсо да се оттегли от Ф1 е свързано с невъзможността на Макларън да се върне към предишните си нива на представяне. Със сигурност обаче роденият в Овиедо състезател не желае да „претупа” завършека на своята най-дълга авантюра. „Напротив, тъкмо обратното е, тъкмо обратното”, коментира той. „Чувството е фантастично. Всяко състезание от настоящия миг до този, в който ще кажа „край”, е един празник. Нямам търпение да отида в Остин, Тексас и отново да посетя трасето, да карам измежду колите.”

„Може и да не сме най-бързите, когато погледнете времената в края на сесиите, но всяка изпълнена обиколка е фантастична.”

„Никога не съм твърдял, че вече не обичам Формула 1. Все още тази любов е жива, все още обичам тези коли. Ако спирам сега, то е, защото съм на 37 години и съм постигнал всичките си мечти във Формула 1 или дори повече от това. Сега просто имам други стремежи. Бях невероятен късметлия да прекарам тук толкова време, а сега ще се опитам да намеря друго нещо, с което да се занимавам”, допълни Алонсо.