Пилотът от Формула 1 Мик Шумахер се надява, че състезанието за Гран При на Монако ще остане и в бъдеще в календара на шампионата. Синът на легендата Михаел Шумахер вярва, че емблематичното състезание има място в най-комерсиалния автомобилен спорт.

"Това състезание е част от Формула 1 толкова дълго време и реално е историческо трасе. Би било жалко да загубим нещо, което е част от спорта от толкова много години", каза германецът, чийто баща Михаел спечели пет състезания по улиците на Монте Карло.

"Да спечелиш там винаги е било специална победа, казва още Шумахер-младши, който е пилот на отбора на Хаас.

През този уикенд ще се проведе 68-ото състезание в Монте Карло – смятаната за най-бавна и най-кратка писта, което е и улиците на града. Финансовата част, разходите вероятно са фактор и за това състояние и тази година форматът беше променен.

Традиционно тренировките бяха в четвъртък, а петък всъщност беше ден за парти по пристанищните яхти. Но сега състезанието е в съответствие с други Гран При с тренировки в петък преди съботната квалификация и неделното състезание, какъвто е обичайният Формула 1-календар.

"Обикновено в петък карах колело или отивах да видя щаба на тима какво правят в петък. Честно казано, мисля, че това е правилният избор от финансова гледна точка, тъй като всичко е доста скъпо и намаляването на дните за престой – хотели, храна за много хора, поддръжка на техниката има значение. И всеки иска да спести разходи", каза още Шумахер.