От Макларън изразиха мнение, че състезанието за Голямата награда на Испания през следващия месец ще бъде кръгът от Формула 1, който ще им даде най-голяма яснота за качествата на техния болид. Причината е, че специално за него тимът работи по сериозни нововъведения по колата.

Погледнато от перспективата на точковия актив, в момента Макларън записва най-добрия си старт на кампания от 2014 година насам. Тимът заема 4-а позиция в класирането при конструкторите, но за всички е ясно, че неговият MCL33 отстъпва много сериозно като квалификационно темпо. Британците са един от трите отбора дотук през 2018-а, които не са успявали да стигнат до Q3 в изминалите квалификации.

Трето състезание поред Алонсо недоволен от Макларън

За настоящата кампания Макларън разчита на двигатели „Рено”, ала дори прекратяването на сътрудничеството с „Хонда” не отстрани проблемите с надеждността, които се приписваха именно на осигурения от японците задвижващ блок.

От Макларън бяха честни и признаха, че изостават сериозно спрямо графика си за ъпгрейди. Затова и с такова нетърпение се чака пакетът от подобрения за Гран При на Испания. „В Австралия не се появихме с колата, която искахме, понеже по ред причини се получиха забавяния. Така доста от частите и ъпгрейдите още не са готови да се появят на пистата”, коментира състезателният директор Ерик Булие.

„По логистични причини е много вероятно ъпгрейдът да се случи в Барселона. Оттам нататък ще преценяваме къде се намираме като представяне.”

Фернандо Алонсо и пилотирането му в Шанхай

Слабото темпо на Макларън в квалификациите си пролича най-отчетливо в Бахрейн, където колата им бе с 2 секунди по-бавна от резултата за пол-позишън. „Разполагаме със същия двигател, който ползват в Рено и Ред Бул”, допълни Булие. „Няма къде да се крием, трябва да разберем защо сме толкова по-бавни в квалификациите, защо сме по-добри в състезанията и защо сме зад останалите отбори, които ползват двигатели „Рено”. Това е.”

„В Бахрейн се зададоха въпроси и процесът все още тече, защото трябва да оценим ситуацията, което сме на път да сторим. Знаем, че Формула 1 не е най-лесният спорт, така че ще има трудности. Определено към днешна дата не сме щастливи от мястото, където се намираме. Много неща тепърва ще пристигат по поточната линия, дано ни помогнат да намалим малко сериозната разлика”, каза още Булие.