Пандемията от COVID-19 доведе до огромни промени в световния спорт. Световни шампионати във всевъзможни дисциплини бяха принудени да ревизират календарите си така, че да провеждат състезания безопасно, да се съобразят с изискванията на отделните страни и да имат възможност да пътуват за съответната дестинация. Всичко това доведе до връщането във Формула 1 на писти, които никой не очакваше да посети през 2020 г. като Имола, Нюрбургринг и Истанбул парк. Организаторите на Гран при на Турция дори се надяват не просто на трасето през ноември да има зрители, но трибуните да са почти пълни.

Капацитетът на трибуните на Истанбул парк е около 125 000 души.

Председателят на компанията Интерсити (която е организатор на надпреварата) Вурал Ак съобщи, че състезанието ще е с публика. Според него откритото пространство позволява събирането на до 100 000 души.

„Трябва да сме готови за всичко“, заяви Ак, цитиран от Аутоспорт. „Ако епидемията се влоши, тогава състезанието ще е без зрители. Ние обаче познаваме капацитета на трасето. Общо около 220 000 зрители могат да гледат – от трибуните и отворените пространства. В момента някои секции са затворени. Около 100 000 души могат да наблюдават надпреварата при спазване на правилата за социално дистанциране.“

Билетът за ден за открита площ ще струва 30 турски лири – около 6,65 лева – и 90 лири за три дни (почти 20 лева). Ак обясни, че целта на Интерсити не е печалба.

„Билетите влизат в продажба следващата седмица и смятаме, че ще се изчерпят много бързо“, допълни той.

Истанбул парк трябва тепърва да получи окончателно одобрение и съответния лиценз, тъй като там от няколко години не са провеждани големи международни състезания.

„До състезанието има два месеца и половина. По-опитен екип ще пристигне, за да види какви подобрения са нужни. В състояние сме да изпълним всичко, защото се постарахме пистата да е в готовност – все едно утре ще има състезание“, каза още Ак.