Действащият световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън счита, че заплахата, която представляват платените пилоти, затруднява истинските таланти в пробива им сред най-комерсиалния автомобилен шампионат на планетата.

Думите на четирикратния световен шампион до голяма степен идват в защита на Естебан Окон. 21-годишният французин е кадър на Мерцедес и се състезава за Форс Индия. Представянето му дотук Хамилтън окачестви като „изключително”, но изглежда почти сигурно, че Окон ще загуби пилотското си място в отбора.

Люис Хамилтън и Естебан Окон (вдясно)

източник: Gulliver/Getty Images

Причината се крие в сделката по смяната на собствеността във Форс Индия, където консорциум, оглавяван от бизнесмена Лоурънс Строл, скоро ще дърпа конците. Ако рокадата се осъществи, то почти сигурно синът на Строл – състезаващият се в момента за Уилямс Ланс Строл – ще премине във Форс Индия.

Във вчерашната квалификация за Гран При на Белгия Окон записа поредния си чудесен резултат, като се пребори за трето място на стартовата решетка, веднага след големите фаворити Хамилтън и Себастиан Фетел (Ферари).

„Винаги съм бил фен на Естебан”, заяви 33-годишният Хамилтън. „Мисля, че неговите поведение и представяне на пистата са изключителни.”

Тримата най-бързи в квалификацията на "Спа" - Фетел, Хамилтън и Окон

източник: Gulliver/Getty Images

„За съжаление обаче Формула 1 се намира на странен етап, където някои отбори вместо да вземат някое пробивно хлапе, предпочитат хора, които разполагат с пари. Считам, че цялата структура е погрешна.”

„Естебан има нужда да бъде в страхотна кола, защото е един от топ пилотите тук. Надявам се да получи такава възможност.”

„Просто нямаш право да позволяваш на някого, който има повече пари, да мине пред по-добър пилот. От ФИА трябва по някакъв начин да вземат мерки. Понякога ми се иска аз да бях мениджър на Естебан”, добави Хамилтън.

На пресконференцията след квалификацията на „Спа” Фетел също се изказа в подкрепа на Естебан. „Мисля, че той върши всичко както си му е редът. Вярвам, че тази квалификация ще му се отрази много добре. За съжаление в наши дни се появява някой нов и веднага става супергерой, после идва друго ново лице и поема супергеройската мантия. Тогава първият вече бива забравен, макар да върши много добре работата си”, заяви Фетел.