Шефът на Хаас във Формула Гюнтер Щайнер отхвърли обвиненията, че настоящият болид на отбора е нелегално копие на колата, с която Ферари атакува титлата през миналия сезон.

Ръководителят на Ред Бул Рейсинг Кристиан Хорнер и особено пилотът на Макларън Фернандо Алонсо публично обявиха, че Ромен Грожан и Кевин Магнусен на практика управляват реплика на болида на „черните кончета” за 2017-а.

Завистта "изяде" Фернандо Алонсо

Според действащите регулации в шампионата отборите сами трябва да проектират шасито и аеродинамиката на автомобилите си. Хаас действително изненада конкурентите си в началото на 2018-а година, тъй като колата им се оказа изненадващо бърза, а всички са наясно с тясното сътрудничество между американците и Ферари, който освен двигател предлага и други технически решения като окачване, скоростна кутия, хидравлика, електрическа система и електроника. Това не променя факта, че Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) не видя нищо нередно в действията Хаас.

„Критиците ни просто си говорят без грам интелект и знание по въпроса”, заяви Щайнер пред Би Би Си.

В същото време директорът във Ф1 Чарли Уайтинг потвърди, че няма никакви притеснения относно колаборацията между американците и „черните кончета”. „Напълно сме наясно какво се случва между Хаас и Ферари, всичко е изцяло по правилата. Миналата година имаше само един отбор, който се оплака в някаква степен, но към момента не виждаме нещо, което да ни притеснява”, коментира Уайтинг.

„Привиждат им се призраци”, продължи Щайнер. „Някои просто не разбират дизайна на колата ни. Казват, че тя приличала много на Ферарито от  миналата година. Трябва ли да копираме автомобил, който е зад нас (като възможности – б.р.), или трябва да се придържаме към такъв, който е доста бърз? Вие ми отговорете на този въпрос.”

Щайнер също така се защити с факта, че по силата на регулациите болидът за тази година няма как да е пълно копие на Ферари от 2017-а заради различните колесни бази, а те в комбинация с окачването определят голяма част от аеродинамичните структури. Реално настоящият болид на Хаас има по-голямо разстояние между предните и задните колела заради това, че разчита на окачване от Ферари за 2018-о. То е  с по-голяма дължина от същия елемент за миналата година.

„Ако някой има проблем с това, ето къде е ФИА. Който желае, да подава протест. Ако трябва да оправдаеш собствената си некомпетентност, атаката е най-добрата защита. Ако някой разполага с двойно повече пари и се намира зад нас, собственикът на този тим по-скоро да се запита какви ги вършат там. Ф1 е състезание. Може би догодина ще сме последни. Когато изразяваш теза, е хубаво да имаш и аргументи, а не само предположения”, добави Щайнер.

Хаас има само 220 служители, в сравнение с 600 в Уилямс, 400 във Форс Индия и почти 700 в Макларън.

В квалификацията за Гран При на Австралия Грожан и Магнусен се представиха много силно, заемайки съответно 6-о и 5-о място на стартовата решетка. Самото състезание обаче се оказа разочарование, като двамата не успяха да завършат заради аналогични проблеми със закрепване на гумите след спиране в бокса. Магнусен отпадна първи от двамата в 22-ата обиколка, а френският му партньор го последва две по-късно.