Четирикратният световен шампион Себастиян Фетел се оплака от проблеми в баланса на колата по време на днешния първи старт от новия сезон на Формула 1 в Мелбърн. Пилотът на Ферари завърши на около минута от победителя в състезанието Валтери Ботас с Мерцедес, а съотборникът му в италианския тим Шарл Льоклер завърши на пето място зад него в крайното подреждане.Скудерията така и не успя да покаже най-доброто от себе си, което представи по време на предсезонните тестове в Барселона преди началото на сезона.

„В Барселона бяхме щастливи от колата от първия ден. Мисля, че балансът бе правилен, автомобилът отговаряше на изискванията ни. Бях изпълнен със самочувствие“, коментира германецът. „Всичко обаче бе различно по време на днешното състезание. Бяхме непостоянни – на места показвахме добри неща, но като цяло не успяхме да се противопоставим на конкуренцията и закономерно останахме извън подиума“, добави разочарованият Фетел.

Шефът на Ферари Матиа Биното заяви след края на Гран При на Австралия, че не знае какъв е бил точно проблемът, но е свързан с баланса на колата. „След първата свободна тренировка, ние така и не намерихме необходимия баланс, изпитвахме затруднения на моменти“, разкри той. ,,Трябва да анализираме грешките си и да направим нужното, за да не ги повтаряме. Едно нещо е сигурно – този автомобил има далеч по-голям потенциал, който така и не видяхме днес“, добави той.

Мерцедес доминира в последните години във Формула 1, печелейки в пет поредни издания титлата при конструкторите, и от Ферари искат да прекъснат тази хегемония на „сребърните стрели“. „Очевидно ни липсва нещо, но не знаем какво точно“, каза още Фетел. „Ще се върнем обратно към анализите и ще разберем какво се е случило, защото за всички ни е ясно, че колата притежава далеч по-голям потенциал от показаното днес в Мелбърн“, завърши германският пилот. /БГНЕС