Победителят в Гран При на Австралия през 2019 година Валтери Ботас трябваше да обяснява след своята победа какво целеше и към кого се обърна с нецензурната си реплика непосредствено след финала на състезанието. Финландецът обясни, че тя е била насочена към всичките му критици, като е излязла спонтанно, докато се е опитвал да поздрави отбора си.

Финландският съотборник на 5-кратния световен първенец Люис Хамилтън се справи с него още на старта и до края на откриващото състезание през сезон 2019 във Формула 1 не изпусна водачеството. Успехът дойде на фона на множеството скептични анализи и прогнози на база предишната кампания, когато Ботас не записа нито една победа.

По традиция след преминаването покрай карирания флаг състезателния инженер на Ботас го поздрави по радиото, а радостта на 29-годишния състезател беше неподправена. „Какво ще кажете за това, а? До всички, които ги касае – нач****те си го!”

„Репликата просто ми се изплъзна. Исках да пратя най-добрите си поздрави”, заяви Ботас на брифинга по-късно. „Това е. Честно казано, нито съм я обмислял, нито съм я планирал. Просто се случи.”

„Очевидно тук имаше много хора, които ме подкрепяха, а това ми хареса. Около мен също има хора, които винаги са зад мен. Винаги ще има върхове и спадове, така успяваш да отсееш неподправената подкрепа доста лесно. През трудните времена се запознаваш и с другата страна на медала, която е много негативна.”

„Не мога да кажа, че критиките към мен са били неоправдани, защото всеки има право да говори каквото си иска. Обръщам се до тези, които може и да ги интересува – тези хора може би трябва да се погледнат в огледалото и да се замислят защо всъщност го правят. За мен сега нещата са окей.”

„Кого визирах ли? Бих казал, че списъкът е доста дълъг, за жалост. Така стоят нещата. Сигурен съм, че хората, които имах предвид, са наясно”, добави Ботас.