Шефът на Ферари във Формула 1 Матия Биното даде обяснения след края на Гран При на Австралия защо на новия пилот Шарл Льоклер му беше забранено да изпреварва Себастиан Фетел, който завърши на 4-а позиция.

Първият състезателен уикенд на 2019-а се оказа много разочароващ за „скудерията”, където трябваше да се задоволят с 4-о и 5-о място. Мерцедес летеше далеч напред, а Макс Ферстапен и Ред Бул, въоръжение с новия двигател на Хонда, се пребориха за третото място.

Към края на състезанието Ферари имаше вариант да размени местата на двамата си пилоти, тъй като младият Льоклер демонстрираше по-доброто темпо. „Трябва ли да остана зад Фетел? Да или не?”, поинтересува се 21-годишният дебютант при „черните кончета”. „Да, и се отдалечи, за да има дистанция”, беше отговорът от бокса.

„Когато Себ влезе в бокса, за да сложи гумите медиум, той не намери нужното сцепление, което очакваше и беше атакуван от Макс Ферстапен”, заяви Биното след състезанието. „Затова решихме просто да завършим състезанието, той се справяше добре с опазването на гумите в края. Десет обиколки преди края като отбор решихме да не поемаме никакви рискове, да задържим позициите и да отбележим точки по безопасен начин”, допълни Биното.

Самият Фетел потвърди версията: „Нямах никакъв шанс да се боря с когото и да било на този етап от състезанието, защото бях толкова бавен. За мен просто беше въпрос да финиширам.”