Формула 1 е готова да приеме първия си хомосексуалист на стартовата решетка, твърди четирикратният световен шампион Себастиан Фетел. 

Най-престижната автомобилна надпревара стартира през 1950 и има само мъже в пилотския състав от 1976 насам. В последните години обаче от Формула 1 насърчават отборите да назначават служители от различни етноси и открито подкрепят ЛГБТИ обществото. През миналия сезон Фетел дори протестира срещу новото законодателство в Унгария, носейки тениска в цветовете на дъгата и с надпис "същата любов".

"За миналото това може и да е било невъзможно, но в настоящето Формула 1 ще приеме с отворени обятия пилот, който признава публично, че е гей. Това е правилната реакция. Подобно нещо дори ще ни помогне да елиминираме по-бързо предразсъдъците и да тръгнем по един по-добър път. Мисля си и се надявам, че нашият спорт е готов за такова събитие", заяви Фетел в интервю за ЛГБТИ списанието Attitude, на чиято корица е именно той.

През миналия сезон Фетел носи на болида си отличителни знаци в цветовете на дъгата, а през следващите три състезания това ще направят и пилотите на Мерцедес - Люис Хамилтън и Джордж Ръсъл. Фетел обясни, че стереотипът за спортистите, които са представяни като герои и мъжкари, трябва да бъде разчупен.

"Критериите просто винаги са били грешни. Как това изобщо е свързано с представянето? Кой ги решава тези неща? Иска се огромен кураж да покажеш истинското си лице, вместо да се криеш зад фасада и да се правиш на такъв, какъвто хората очакват да бъдеш", добави германецът.

През миналия месец нападателят Джейк Даниелс от Блекпуул стана първият професионален футболист в Англия от 32 години насам, който разкрива публично, че е гей.