Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) реши да не налага допълнителни санкции на Себастиан Фетел от Ферари за сблъсъка му с Люис Хамилтън (Мерцедес) по време Гран При на Азербайджан.

Слух: ФИА реже главата на Фетел за изцепката в Баку

В хода на състезанието и при кола за сигурност на пътя германецът се блъсна в задницата на болида, управляван от лидера към този момент Хамилтън. Епизодът се разигра в 19-ата обиколка, като гневният четирикратен шампион впоследствие се изравни с колата на британеца и вече умишлено удари предната си гума в тази на Хамилтън. Фетел още на мига обвини съперника си, че е направил тест на спирачките и това е станало причината за първия контакт. След състезанието Хамилтън се изказа много остро за поведението на опонента си, който изтърпя 10-секундно преминаване в бокса, и пак завърши преди звездата на Мерцедес.

Хамилтън: Фетел се опозори

Фетел: Не съм го ударил нарочно, и друг път е правил такива неща

Днес ФИА проведе среща в парижката си централа с Фетел и шефът на Ферари Маурицио Аривабене. По време на официалния разговор германецът пое цялата вина за инцидента и предложи извинение както към федерацията, така и към съперниците от Мерцедес.

„Спортът на топ ниво е напрегната обстановка, в която нравите могат да се разгорещят“, отчете президентът на ФИА Жан Тод. „В същото време е задължение на всеки спортсмен от топ ниво е да приема напрежението хладнокръвно.“

Случката в Баку добави и 3 наказателни точки към суперлиценза на Фетел, с което той вече има 9. Това задължава състезателят да избегне проблеми в Австрия, защото иначе го грози потенциално наказание да пропусне едно състезание, ако натрупа 12 наказателни точки в период от 12 месеца.

Решението на ФИА запазва статуквото в класирането при пилотите непроменено. След 8 изминали и 12 оставащи старта Фетел води със 153 точки срещу 139 за Хамилтън.