Голямата звезда на Ред Бул Макс Ферстапен спечели надпреварата за Гран при на Монако във Формула 1. Нидернадецът стартира от полпозишън и успя да задържи преднината си до самия край на състезанието, като по този начин записа първи успех в Княжеството. Интересното бе, че Макс трябваше да стартира от втората позиция, но минути преди началото на надпреварата стана ясно, че Шарл Льоклер няма да може да участва в състезанието заради проблем със скоростната кутия на болида му.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Ситуацията за Ферстапен се улесни още в 31-ата обиколка, когато преследвачът му днес Валтери Ботас трябваше също да се оттегли от надпреврата. С великолепно каране до финала Макс съумя да задържи лидерската позиция и постигна своята първа победа в Монако. Втори завърши единственият пилот на Ферари днес Карлос Сайнц, а трети остана Ландо Норис от МакЛарън. Четвърти завърши Серхио Перес с втория боид на Ред Бул, а на отличната пета позиция остана Себастиан Фетел с Астън Мартин.  

С този успех Макс излезе начело и в генералното класиране при пилотите, където вече има 104 точки, с две повече от Люис Хамилтън, който пък остана чак на седмата позиция.  


Още преди самия старт на състезанието повреда в скоростната кутия принуди Шарл Льоклер, който трябваше да започне от полпозишън, да прибере болида си в бокса и трябваше да стартира от алеята пред боксовете. Няколко минути по-късно обаче официално стана ясно, че младият монегаск няма дори да стартира надпреварата, след като той излезе от болида си. 

По този начин от първа позиция стартира звездата на Ред Бул Макс Верстапен, а втори - Валтери Ботас от отбора на Мерцедес. С едно място напред вторият пилот на Ферари Карлос Сайнц.

След старта до инциденти не се стигна и Ферстарен удържа първата си позиция. Ботас стартира отлично и имаше шанс да изпревари Макс, но нидерландският пилот на Ред Бул не му позволи това преди спирането за първи завой след най-късата права в календара от едва 200 метра. Карлос Сайнц също запази третата си позиция. Четвърти бе Ландо Норис, Пиер Гасли с Алфа Таури затвори топ 5.

Изпреварвания липсваха и към 20-ата обиколка промени в челото нямаше. Звездата на Мерцедес Люис Хамилтън вървеше още шести и се оплака изненадващо по радиото, че не може кара с  темпото на Гасли, който беше позиция по-напред. Седми бе Себастиан Фетел за тима на Астън Мартин. Серхио Перес с втората кола на Ред Бул вървеше осми и опитваше да изпревари Фетел на няколко пъти, но четирикратния световен шампион не му позволи да направи това.

В 30-ата обиколка Хамилтън влезе първи в бокса от лидерите и сложи гуми „хард“. Британецът се завърна на пистата на осма позиция. Обиколка по-късно Валтери Ботас също влезе за смяна на гуми, но механиците се забавиха страшно много, кто имаше проблем с това да свалят предна дясна гума. В крайна сметка се наложи финландецът да напусне надпреварата. 

Малко след това Фетел успя да изпревари с чудесна маневра Гасли и излезе пети. Хамилтън продължаваше да върви седми.

В същото време двамата пилоти на Ред Бул влязоха за смяна на гуми. Макс продължи да води след 35-ата обиколка, а Серхио Перес излезе четвърти. Хамилтън пък бе бесен по радиото, след като видя, че не само отново е зад Пиер Гасли, а и зад Фетел.

Състезанието продължаваше да се развива спокойно, като промени в челото липсваха. В 68-ата обиколка Хамилтън влезе за смяна на гуми и сложи използвани такива "софт" до края на надпреварата.  

Британецът реши, че трябва да запише най-бързата обиколка, за да вземе допълнителната точка, но нямаше шанс да се пребори с Пиер Гасли за шестата обиколка.  Той стори това в 71-ата обиколка и записа най-бързата обиколка от началото на надпреварата в Монако.

До края на състезанието промени в челото липсваха и Макс Фепстапен удържа първата си позиция и спечели за първи път в Монако.


Определено доста изненадващо се разви квалификацията в събота. Тя бе спечелена от пилота на Ферари Шарл Льоклер, който ще стартира от полпозишън днес. Така „черните кончета“ и монегаскът спечелиха първа стартова позиция за първи път след Гран При на Мексико през 2019 година.

Втори и трети ще потеглят съответно Макс Ферстапен с Ред Бул и Валтери Ботас с Мерцедес. Ферстапен остана на 0.230 секунди зад Льоклер в квалификацията, а Ботас е на 0.255.

Четвърти е другият пилот на Ферари Карлос Сайнц, докато пети е Ландо Норис с МакЛарън. Шести се нареди Пиер Гасли с Алфа Таури.

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън с Мерцедес остана едва 7-ми, а до него от четвърта стартова редица ще стартира Себастиан Фетел с Астън Мартин. Топ 10 допълват още Серхио Перес с Ред Бул и Антонио Джовинаци с Алфа Ромео.

Стартовата решетка за Гран При на Монако: