Сезон 2018 е един от най-добрите, които сме проследявали, от години насам. Имаме двата топ отбора в челото и Ред Бул, които продължават да бъдат много бързи на определени трасета. Състезанията се разплитат в полза на пилота, който използва гумите по оптимален начин и допуска най-малко грешки от първата тренировка до финала в неделя.

Балансът на силите се определя от характеристиките на трасетата, климатичните условия, настройките на болидите и кой ще минимизира щетите, когато не е в доминантна позиция. До момента Фетел и Ферари се справят най-добре с тази задача, но допреди два уикенда хорът в падока поставяше, напълно закономерно, Хамилтън и Мерцедес в най-силната позиция.

Случиха се някои нетрадиционни събития - Хамилтън сбърка в Канада, Фетел сбърка във Франция, в Австрия двете коли на Мерцедес отпаднаха заради технически проблеми, а в Англия, както никога, температурите бяха много високи и това промени разликите в челото. Разбъркаха се силите не само в челото, но и във втората група, където Рено, Хаас, Форс Индия, Торо Росо, Заубер и Макларън са по-близо един до друг, откогато и да било.

По този драматичен начин се отправихме към неделната надпревара и събитията в началото ѝ. Всеки има право на мнение, но фактите не са обект на мнение. А те бяха следните: Хамилтън направи много слаб старт -> Фетел направи много силен такъв -> Ботас също -> Райконен не успя да премине между двата Мерцедеса и остана зад Люис след първия завой -> след това бе от прашната част за трети завой -> допусна грешка, спирайки късно -> блокира гумите, удари Хамилтън и си получи наказанието.

Докато се напомняше за ситуацията от началото на надпреварата на “Пол Рикар”, се отвори златна възможност за теоретиците на конспирацията. Двете случки бяха идентични по това, че кола на Ферари удари такава на Мерцедес, както и че Фетел, а и Райконен бяха в прашната част, спряха късно, блокираха гумите, удариха съперник и получиха наказания. Вторият даже с 5 секунди повече, защото Чарли Уайтинг, според собствените му думи, се е вслушал в масовите коментари за инцидента.

И двата случая обаче не създадоха ситуация в тима да запишат повече точки. И сезонът продължава. Люис прие събитията тежко и всъщност в това може да се търси закономерност. Едните мнения го определят като личност, която трудно може да губи, но в същината си нито един пилот не може. Британецът направи феноменална квалификация и страхотно завръщане в състезанието, което му коства цялата енергия и това заслужава всяка една адмирация.

Но пък от друга страна разкрива една страна от характера и поведението, която блестеше в сезона, когато Нико Розберг го победи. Когато побеждава и е най-силен, всичко е наред, но има ли съперник, който да пробие зоната му на комфорт, всичко се променя. Нико дълго разказваше за това колко години са му били необходими, за да намери път, по който да наруши доминацията на Хамилтън и да го победи. Фетел засега върви по този път.

Но Люис може да се завърне още на “Хокенхайм” и тогава дискусията ще придобие друга посока. Така че по-малко конспирации, повече от феноменалната битка в края на състезанието на “Силвърстоун” и така спортът ще триумфира в годината, в която е под невероятен и постоянен обстрел в социалните мрежи.

Още по темата:

Бесният Хамилтън не можа да си намери място

Хамилтън намекна за умисъл в катастрофата с Райконен

Лауда: Ферари играе нечестно, вече не е забавно

Шефът на Ферари полудя след обвиненията на Мерцедес

Хамилтън оттегли забележката си: Понякога говоря тъпотии