Стартът премина под чудесното потегляне на Фетел от място, при което той бораваше много прецизно със съединителя и от трудната задача на Ботас от по-прашната част. 

Поради тази причина Верстапен получи възможност да се бори за неговото място в първи и втори завой. И двамата обаче извлякоха максимума от създалата се възможност и Ботас запази второто място.

Фетел беше безгрешен в цялата надпревара, като поддържаше аванс от около 4,5 сек. пред съперника си. Само веднъж блокира предна дясна гума на влизането в последния шикан, но петно не се образува и стратегията беше изпълнена чудесно. 

Имаше момент от надпреварата, в който трябваше да борави много с режимите на работа и електрониката, но това бе направено, за да може Ферари да покажат, че не взимат нерегламентирано предимство от специфичния си дизайн на батерията.

На второ и трето място Ботас и Верстапен караха на абсолютния максимум в това състезание. В ранната му фаза пилотът на Мерцедес изразходва много гориво, за да притисне Фетел и да избяга от Верстапен и затова в края трябваше да бъде по-консервативен. 

Пилотът на Ред Бул пък бе максимално концентриран и не допусна грешка (т.е. инцидент). Той пътува без антураж за Канада в опит за това да промени ежедневието си и подхода, и това видимо даде добър резултат.

По-назад Хюлкенберг не изпитваше затруднения да води втора дивизия. Неговият съотборник Сайнц следваше всяко едно негово движение и вече демонстрира по-добра увереност с колата на Рено. Те започват да се открояват като “най-добри от останалите” и вървят все по-далеч от Макларън с амбицията да са все по-близо до Ред Бул.

При Хаас стратегията на Грожан бе да остане максимално дълго с най-меките гуми, за да изчака период на кола за сигурност, но такъв във втората половина на състезанието нямаше. Въпреки това той направи шеметни 5 об. точно преди да премине през алеята и така се справи със съотборника си Магнусен при положение, че стартира от другия край на решетката в началото.

Като цяло посоката на развитие на уикенда се показа от тренировките заради избора на гумите, през квалификацията и скоростта в нея до първата половина от надпреварата с нейните изпреварвания и пресичащи стратегии. Ако Мерцедес имаха 1 или 2 комплекта хипермеки гуми в повече, ако бяха с новите задвижващи системи, може би минималните разлики щяха да са в тяхна полза, а не в тази на Фетел и Рикардо.

Към края на дистанцията австралиецът трябваше да използва мощността от кинетичната енергия, за да задържи Хамилтън зад себе си. Даниел трябваше да я натрупва в продължение на няколко обиколки и това позволи на Люис да го доближи. В последната обиколка обаче завъртя най-бързия тур и отказа всякакви амбиции на британския си съперник.

Обиколката обаче не беше зачетена, тъй като състезанието приключи в 68-та, а не в 70-та, заради липсата на комуникация при развяването на карирания флаг. Това обаче не промени фактите - Фетел записа победа №50 навръх 40-ия юбилей от първото състезание на това трасе и успеха на Жил Вилньов за Скудерията през 1978 г. Ботас вдигна газта, Верстапен завърши на само 1 десета зад него, Рикардо отказа Хамилтън и това много далеч пред разочарования Райконен.

Гран При на Канада бе белязано от избора на гуми, точните решения на Ферари по отношение на нововъведенията в автомобила и голямото подобрение в характеристиките на задвижващите системи на Рено. Разликите продължават да намаляват и това може да доведе до още по-трудни изпреварвания, но това поставя акцента върху концентрацията на пилотите. Всяка една минимална грешка се наказва и Хамилтън бе най-големият губещ на едно от любимите си трасета.