Пилотът на Мерцедес във Формула 1 Валтери Ботас заяви, че не си прави излишни илюзии по отношение битката за титлата при пилотите през тази година. Победата на финландеца в Гран При на Япония не затъмни неговата преценка и той смята, че ще има нужда от малко чудо, за да пребори лидера и свой съотборник Люис Хамилтън в класирането.

С успеха си на „Сузука” Ботас скъси 9 точки от аванса на британеца, който все пак ще влезе в Гран При на Мексико с 64 пункта пред своя преследвач. До края на сезона Ботас би могъл да спечели максимум 104 точки, което прави задачата му изключително трудна.

„Всичко е възможно”, заяви Ботас, чийто последен успех преди Япония датираше от април. „Аз обаче оставам реалист. Ще имаме нужда от много късмет в оставащите състезания. Това е факт.”

„Главната вина, че изоставам с толкова много зад Люис, е моя. Причината е в мен и ще се опитам да поправя това за в бъдеще”, добави скандинавеът.

В Япония неговото първо място и третото за Люис Хамилтън бяха достатъчни, за да може Мерцедес предсрочно да триумфира за 6-и пореден път с трофея при конструкторите.