Валтери Ботас спечели по безупречен начин състезанието за Голямата награда на Япония, 17-ти кръг от шампионата във Формула 1. Пилотът на Мерцедес бе безпогрешен на пистата „Сузука” от старта до финала на надпреварата, въпреки че стартира от трета позиция. Финландецът поведе колоната още преди първия завой и не допусна изненада до самия финал. Битката днес бе за второто място, което в крайна сметка остана за Себастиан Фетел, а трети се нареди Люис Хамилтън.

Успехът е трети за Ботас от началото на сезона и негов първи от месец април тази година. 

След днешната развръзка титлата при конструкторите официално отиде в тима на Мерцедес.

Лошите метеорологични условия през уикенда и тайфуна Хагибис, програмата в Япония претърпя сериозни промени като квалификацията се проведе в днешния ден, часове преди самото състезание.

Квалификацията бе спечелена по Ферари, като Себастиан Фетел и Шарл Льоклер заеха първите две места. Това обаче не им помогна ни най-малко в самото състезание. Фетел стартира кошмарно и позволи на тръгналия от трета позиция Ботас да го изпревари метри след зеления сигнал.

Льоклер от своя страна претърпя инцидент с Макс Ферстапен, като двамата се удариха преди първия завой на пистата, а контактът между двата болида остави поражения по предното крило на ферарито. В крайна сметка Льоклер трябваше да влезе в бокса за смяната му, а това означаваше и край на надеждите му в борбата за първото място.

На фона на събитията на пистата и времето, което изглеждаше подходящо за Хамилтън, той трябваше да се задоволи с третото място. И въпреки това той върви доста сериозно към поредната си титла при пилотите.

Ботас се върна в бокса за втора смяна на гуми в 37-ата обиколка и излезе като 2-и, но попита по радиото каква ще бъде стратегията. След като беше уверен, че ще се играе за отборна победа, той продължи да гони първата позиция. Истинска битка се разигра в края на състезанието за 2-ото място. Хамилтън тръгна да атакува Фетел, който трябваше да кара с много по-износени гуми.

Правилното използване на системата DRS заради изпреварването с една обиколка на изостанали болиди и чистото каране без грешка го спасиха пред агресивния Хамилтън. За британеца остава утехата, че печели бонус-точка за най-бърза обиколка.

Резултати от Гран При на Япония във Формула 1:

1. Валтери Ботас (Финландия) с Мерцедес - 1:21:46.755
2. Себастиан Фетел (Германия) с Ферани - на +13.343 секунди
3. Люис Хамилтън (Великобритания) с Мерцедес - на +13.858
4. Александър Албон (Тайланд) с Ред Бул - на +59.537
5. Карлос Сайнс (Испания) с Макларън - на +69.101
6. Шарл Льоклер (Монако) с Ферари - на 1 обиколка
7. Даниел Рикардо (Австралия) с Рено - на 1 обиколка
8. Пиер Гасли (Франция) с Торо Росо - на 1 обиколка
9. Серхио Перес (Мексико) със Рейсниг пойнт - на 1 обиколка
10. Нико Хюлкенберг (Германия) с Рено - на 1 обиколка
11. Ланс Строл (Канада) с Рейсинг Пойнт - на 1 обиколка
12. Даниил Квят (Русия) с Торо Росо - на 1 обиколка
13. Ландо Норис (Великобритания) с Макларън - на 1 обиколка
14. Кими Райкьонен (Финландия) с Алфа Ромео - на 1 обиколка
15. Ромен Грожан (Франция) с Хаас - на 1 обиколка
16. Антонио Джовинаци (Италия) с Алфа Ромео - на 1 обиколка
17. Кевин Магнусен (Дания) с Хаас - на 1 обиколка
18. Джордж Ръсел (Великобритания) с Уилямс - незавършил
19. Роберт Кубица (Полша) с Уилямс - на 2 обиколки
NC. Макс Ферстапен (Холандия) с Ред Бул - незавършил

Класиране за световната титла:
1. Люис Хамилтън (Великобритания) - 338
2. Валтери Ботас (Финландия) - 274
3. Шарл ЛьОклер (Монако) - 223
4. Макс Ферстапен (Холаондия) - 212
5. Себастиан Фетел (Германия) - 212
6. Карлос Сайнс (Испания) - 76

Класиране при конструкторите:
1 Mерцедес 571
2 Ферари 409
3 Ред Бул 311

Още по темата:

Най-интересното от ГП на Япония (ВИДЕО)

Валтери Ботас: Беше много забавно

Отзиви след надпреварата в Япония

Награждаването на призьорите (ВИДЕО)


Най-важните моменти от състезанието на "Сузука":

36/53 Льоклер вече изпреварва Гасли на шестото място. Страхотно каране от пилота на Ферари. Валтери Ботас води убедително с 13,5 секунди преднина пред Хамилтън и почти 30 пред Фетел. Предстои обаче спиране в бокса за лидера.

33/53 Първите седем пилота в колоната са с медиум гуми. Хамилтън информира екипа си, че неговите все още са добри. Ботас е вече с преднина от 13,3 секунди, Фетел се завръща на пистата на трето място след последното си влизане в бокса.

32/53 Шарл Льоклер вече девети, на 10 секунди от Гасли на шестата позиция. Фетел влиза в бокса, докато за момента Хамилтън остава на пистата.

26/53 След 26 обиколки Рикиардо и Квят са единствените пилоти, които не са влизали в бокса.

20/53 В крайна сметка Ферстапен няма да бъде наказан за удар с Льоклер, поне не и по време на състезанието. Съобщено бе, че инцидентът ще бъде преразгледан след края на надпреварата в Япония.

16/53: 1. Ботас, 2. Фетел, 3. Хамилтън...

Стартът:

13/53: Все още няма данни от рейсконтрола и дали Макс Ферстапен ще бъде наказан за поведението си при удара с Шарл Льоклер.

12/53 Двата мерцедеса записват най-бързата си обиколка, като Фетел продължава да бъде между тях. Льоклер е 15-ти.

По всичко личи, че ще има разследване на сблъсъка между Шарл Льокер и Макс Ферстапен:

4/53 В крайна сметка Шарл Льоклер влиза в бокса за смяна на повреденото предно крило и ще продължи надпреварата от последна позиция. Четвърти излиза Сайнц.

3/53 Хамилтън се оплаква, че видимостта му е била затруднена от карбоновите отломки от болида на Льоклер. Най-вероятно ще последва разследване на инцидента.

Обиколка 1/53 Секунди след старта последва сблъсък между Шарл Льоклер и Макс Ферстапен, като пилотът на „Ферари” бе ударен в предната част на болида. В резултат на контакта, част от  предното крило на Льоклер бе повредено, но въпреки това той продължи състезанието, независимо от реалната опасност частта да се отчупи.

8:13 Старт на надпреварата! Изключително слаб старт на Ферари! Въпреки че стартираха от първа редица, Фетел и Шарл Льокер позволиха на Валтери Ботас да излезе на първа позиция още преди първия завой. Четвърти е Люис Хамилтън.

8:04 Очакванията на синоптиците са състезанието да протече при облачно време без валежи, но с много силен вятър, който ще продължи по време на цялата надпревара на „Сузука”.

8:00 Японските фенове вече са заели местата си на пистата „Сузука” в очакване на старта на състезанието за Голямата награда на Япония. 

Ето и как изглежда стартовата решетка: