Световният шампион във Формула 1 за 2016 година Нико Розберг е доволен, че Валтери Ботас ще бъде неговият наследник в Мерцедес, но призна, че би му харесало Фернандо Алонсо да бе получил шанса.

Розберг се оттегли от спорта само 5 дни след триумфа си с титлата след финалното за сезона Гран При на Абу Даби, с което изненада всички в отбора. Мерцедес имаше своите опции за свободното пилотско място и бързо Ботас се оформи като фаворитът. Алонсо също попадаше сред първоначалните варианти, но всички са наясно как протече партньорството му с Люис Хамилтън в Макларън преди време.

Новият съотборник на Алонсо: Да го победя не ми е самоцел

Испанецът се задържа само 1 сезон до британеца, с когото значително влошиха взаимоотношенията си. Откакто двамата не карат за един и същи отбор, уважението помежду им се върна, като очевидно в Мерцедес решиха да не залагат бомба със закъснител в отбора си.

„Сега вече съм просто фен. Изхождайки от тази гледна точка, ми е много лесно да отговоря (кой трябваше да ме замести в Мерцедес – б.р.)“, коментира Розберг. „Всички говореха за Алонсо и аз го казвам също. Щяхме да гледаме фойерверки между него и Хамилтън.“

Алонсо поздрави Розберг за здравите нерви

„За всеки фен това щеше да бъде хубаво. За отбора обаче нямаше да проработи. Смятам, че с Ботас те намериха чудесно решение. Валтери е бърз и въпреки че Хамилтън е на много, много високо ниво, на британеца ще му е трудно да го победи. Аз доказах, че Люис може да бъде надвит.“

„Ще се радвам да видя Ботас на пол позицията в първото състезание за сезона“, завърши Розберг, визирайки Гран При на Австралия.