Седмица преди началото на новия сезон във Формула 1 по-големи дискусии предизвикват не прогнозите кои ще са фаворитите, а какви точно ще са правилата на най-популярната автомобилна надпревара в света. Няколко дни преди първия старт в Австралия следващата неделя, се наложи конкурентите във Формула 1 да хвърлят в критиката на последното драстично решение на ФИА почти толкова усилия, колкото в тестовете и подготовката на болидите си.

Въпросното решение, направо революционно и взето непосредствено преди самия старт на новия сезон, което предизвика вълна от изумление и недоволство сред пилотите, гласи, че шампион във Формула 1 ще е онзи, който постигне най-много победи през годината. Реакциите за планираната промяна са по-скоро негативни, както и за наложения таван на бюджетите.

Така де, интригата отново е жива още преди старта на Формула 1. Ама какво по-хубаво от това за феновете на шампионата. Май единственото ясно нещо е, че скуката отдавна е забравена. Особено след поредния остър завой, който босовете на ФИА почти направиха.

А именно – сензационното признание от Международната автомобилна федерация, че обмислят дали да не отхвърлят приетата вече нова система, за определяне на първенеца във Формула 1, при която от традиционната схема ще зависи само кой ще е шампион при няколко пилоти с равен брой точки. Всъщност във ФИА може би вече съжаляват, че не приеха първоначалното предложение на Асоциацията на отборите за промяна единствено на точковата система.

Факт е, че широко спряганата световна финансова криза предизвиква промени в скъпи надпревари като тази, но дано във Формула 1 не си създадат още по-големи проблеми и скандали…

И дано атракцията остане най-вече по пистите – от Мелбърн до Абу Даби.