Компанията собственик на Формула 1 е в основата на кризата, която доведе до намаляване на разходите за стабилизирането на финансовото положение на най-популярната надпревара в моторните спортове, твърди милиардерът Дитрих Матешиц, който притежава отборите на Ред Бул и Торо Росо.

„Те не са нито експерти, нито са увлечени от моторните спортове. Тяхната връзка е чисто финансова и е насочена само към максималната печалба”, заяви Матешиц.

Цели 70% от Формула 1 държи частната фирма „Формула 1 Груп”, която няма общо със спорта. Други 20% държи финансовият гигант „JP Morgan”, а останалият дял се полага на шефа Бърни Екълстоун.

„Отборите поемат целия финансов риск. Те са единствените, които са компетентни. Отборите са тези, които са увлечени от спорта. Само те могат да гарантират бъдещето на Формула 1 в дългосрочен план”, добави бащата на енергийната напитка „Ред Бул”.

Според Матешиц трябва да бъде съставен план, с който отборите да вземат нещата в свои ръце. „Всички виждат, че цената на Формула 1 не е същата като миналогодишната”.