Британският пилот Люис Хамилтън ще се изправи пред парижкия Апелативен съд в понеделник по изслушването за ситуацията около изхода на състезанието от Формула 1 на белгийската писта Спа-Франкоршамп.

Пилотът на Макларън завърши първи, но беше наказан с 25 секунди, което го изпрати на шеста позиция. Това се случи, след като Хамилтън изпревари лидера в състезанието Кими Райконен без да поема един от завоите, а минавайки напряко. Водачът при пилотите обаче усети угрозата от наказание и се върна зад световния шампион, след което го изпревари моментално. Това се оказа недостатъчно за ФИА, която категорично отсече, че предният болид трябва да се отдалечи на една пряка преди нов опит за изпреварване.

Съдът все пак може да реши, че Хамилтън е прав и да възвърне шестте му отнети точки. Това ще го изправи не на една, а на седем точки пред втория Фелипе Маса. Именно бразилският пилот на Ферари се оказа печеливш от случая, след като съотборникът му Райконен се блъсна в бетонената стена, а Хамилтън беше изпратен на шеста позиция. "Ние можем само да предоставим фактите. Не разчитаме само на тези точки и за нас няма значение какъв ще е изходът от апела. Хамилтън обаче трябваше да е първи и това го знаят всички, които гледаха състезанието", заяви изпълнителният директор на Макларън - Мартин Уитмарш.