Германското издание „Дер Шпигел” публикува документи от Football Leaks, които ясно уличават Барселона в нерегламентирани контакти с Филипе Коутиньо през лятото. Медията показа част от официалните писма, разменени между страните, както и споразумение между каталунците и футболиста на Ливърпул, сключено напук постоянните откази на английския клуб да го продаде.

След Коутиньо и Емре Джан започна да напряга Ливърпул

Разкритията направиха на пух и прах официалната версия на Барса, който през цялото време отричаше да е действал зад гърба на своите колеги от „Анфийлд”. Документите потвърждават позицията на Ливърпул, за който в Каталуня се пишеше, че е поискал 200 милиона евро за Коутиньо в последния ден от летния трансферен прозорец.  Всъщност през цялото време мърсисайдци не са поставяли конкретна цена на играча си, а са показали ясно, че не желаят да го продават.

Кой е злодеят в приказката "Барса и Коутиньо"?

Публикацията показва ясно разменените електронни писма между Оскар Грау, изпълнителния директор на Барса, и Майкъл Едуардс, спортния дрикетор на Ливърпул. Двамата влизат в контакт за първи път на 20 юли, когато пристига и първата оферта на каталунците. „Не се продава на каквато и да е цена”, гласял отговорът на Едуардс.

В началото на август Барселона се връща с ново предложение – 90 милиона евро плюс още 40 милиона под формата на бонуси. Шефът на Ливърпул отговаря повече от красноречиво: „Моля ви съвсем приятелски да спрете да тормозите Коутиньо публично и лично. Няма сума, която би ни накарала да размислим”.  По същото време Ливърпул обвини Барса в непозволени контакти с 25-годишния играч, а „блаугранас” отвърнаха, че всичко това са измислици.

Босът на Барса: Не предвиждаме нищо за Коутиньо

От документите на Football Leaks обаче става ясно, че англичаните имат право да бъдат недоволни. Между Барса и Коутиньо има сключено 20-странично споразумение на 31 август, по силата на което през следващите 5 години бразилецът е щял да заработи общо 115 милиона евро като играч на каталунците. Агентът на играча пък е щял да получи 10 милиона евро комисионна, ако трансферната цена е била фиксирана на 100 милиона.