Англия има гарантирани четири квоти в Шампионската лига за всеки сезон заради доброто представяне на тимовете си в евротурнирите. И затова местните медии постоянно пишат как грандовете от Висшата лига са в надпревара за място в Топ 4, за да си осигурят битки с най-добрите отбори от континента за следващата кампания. 

Но тази година съществува вероятност четвъртото място да не осигури квота за Турнира на богатите на тима, който го е заел. И причината се крие в разпоредбите на УЕФА за носителите на трофеите в Шампионската лига и Лига Европа. 

Ако тези два турнира бъдат спечелени, съответно от Тотнъм в ШЛ, както и от Арсенал или Челси в ЛЕ, а после тези победители не намерят място в Топ 4 в крайното класиране на Висшата лига, заелият четвъртото място няма да участва в Шампионската лига следващия сезон. 

Причината е, че носителите на титлите в европейските клубни турнири получават автоматична квота за Шампионската лига през следващия сезон, но една държава не може да има повече от пет участника в груповата фаза на надпреварата. 

И така, ако например Тотнъм спечели Турнира на богатите, Челси триумфира в Лига Европа, а класирането в Премиършип се нареди, например, с Манчестър Сити и Ливърпул на първите две позиции, Арсенал на третата и Манчестър Юнайтед на четвъртата, то "червените дяволи" ще имат нещастието да играят в Лига Европа през новата кампания. 

Такъв сценарий вече веднъж беше разигран във Висшата лига. През 2012 г. Тотнъм завърши четвърти, а Челси - по-надолу в класирането. Но "сините" тогава спечелиха Шампионската лига и изместиха "шпорите" от следващото издание на турнира.