Задава се 22-ия кръг в Калчото. През този уикенд ни очакват нова порция вълнуващи мачове и интересни битки по италианските терени. 

През седмицата бяха оформени полуфиналните битки от турнира за купата на Италия. Ювентус ще се изправи срещу Милан, а Наполи ще има срещу себе си отбора на Интер. 

В този предстоящ кръг не можем да откроим някое голямо дерби, но двубоят между Ювентус и Фиорентина се очаква с голям интерес.

Болоня - Бреша - В съботния следобед от 16:00 часа този кръг откриват два отбора, които имат съвсем различни цели в първенството. Домакините ще опитат да запишат нов успех, след победата срещу СПАЛ през миналия уикенд. Пред своите фенове Болоня играе силно, а мачът срещу Бреша е добра възможност за набиране на още самочувствие и ценни 3 точки. 

Гостите от Бреша така и не успяват да се измъкнат от зоната на изпадащите. Вече в поредица от няколко мача, „лястовичките“ са в опасната зона и не могат да се измъкнат от това положение. Подобрението, което показва оттборът на Еуженио Корини е видимо, но може би е крайно време, Бреша да опита да постигне победа. 

Мачовете стават все по-малко и гостите ще трябва да се постараят, ако искат да запазят мястото си в елита. Утрешната среща предполага добър футбол и хубави моменти в събота следобед. Болоня в момента притежава повече увереност от предстоящия си противник, но дали това ще бъде достатъчно, ще разберем, когато тези два тима излязат на терена на „Ренато Далара“.

Каляри - Парма - В съботната вечер, от 19:00 часа ни чака вълнуващ и интересен мач. Два тима, които са в зона Лига Европа се изправят един срещу друг. Сардинци най-после набраха малко самочувствие след равенството с Интер, и сега пред своя публика ще търсят ново добро представяне. 

Парма от своя страна, постепенно печели доста симпатизанти и „дуковете“ в никакъв случай не могат да бъдат отписвани от борбата за европейските турнири. Амбицията в шефовете на Парма за европейски футбол е на лице, остава това да бъде извоювано в края на кампанията.  Не трябва да подценяваме и треньорския сблъсък, който ни очаква. 

Роландо Маран и Роберто Даверса са двама добри специалисти, които от началото на сезона показаха на какво са способни. Този мач може да отговори на въпроса, кой от двата отбора ще получи леко предимство в битката за Лига Европа.

Сасуоло - Рома - Мачът между Сасуоло и Рома закрива съботната програма в Серия А. В събота вечер, от 21:45 часа на „Мапей Стейдиъм“ ни предстои интересна среща. Това гостуване няма да бъде лесно за състтава на Рома, който продължава да гони своята основна цел, завършване в топ 4. 

„Римляните“ се подсилиха през седмицата с 3 нови попълнения. На „Олимпико“ пристигнаха бразилския защитник Роджър Ибанес, крилото Карлес Перес и халфът Гонсало Вилар. Алесандро Флоренци пък ще доиграе сезона под наем във Валенсия. Ще бъде интересно да видим, дали някои от новите придобивки ще получи своя шанс за изява.  Домакините от Сасуоло  до момента през кампанията вече създадоха проблеми на грандовете, и показаха, че могат да играят приятен футбол, и да поднасят изненади. Мачът няма да бъде лек за „вълците“, но при пълна концентрация и мотивация, класата е на страната на Рома, а дали римският гранд ще направи още една крачка към завръщане в Шампионската Лига, ще разберем в съботта вечер.

Ювентус - Фиорентина - Безспорно, най-интересният двубой от този 22-и кръг. Неделя, 13:30 часа, "Алианц Стейдиъм". Всички чакат с интерес как ще реагира Юве на загубата от Наполи. "Бианконерите" не можаха да увеличат преднината си на върха, и интригата за титлата остана жива. Сега в Торино пристига отборът на Фиорентина, който е жаден да се докаже, и мечтае за по-предно място в класирането. 

Изглежда обаче, че на Джузепе Якини ще му трябва време, за да изгради един силен отбор, който да се бори с големите. В първия мач от сезона, на "Артемио Франки", двата тима не си отбелязаха гол, но категорично Фиорентина бе по-добрия отбор. Сега, ситуацията е напълно различна, и срещата се чака с огромен интерес в Италия. При нова издънка на „старата госпожа“ на върха може да стане още по-горещо, а има ли сили Фиорентина да се противопостави на шампиона, ще разберем в неделя на обяд.

Аталанта - Дженоа - Прегледът на неделните двубои от 16:00 часа, започваме със срещата между Аталанта и Дженоа. Тук фаворитът изглежда явен, а ако не се случи някоя голяма сензация, и победителят е ясен.  Отборът на Дженоа е опрян до стената, и сега е точния момент, в който „грифоните“ трябва да демонстрират своя характер. Аталанта обаче е в невероятна форма, тимът бележи гол след гол, а „бергамаските“ просто се забавляват на терена. Звучното 0:7 срещу Торино, скоро няма да бъде забравено от феновете на „Торо“. 

В аталанта има класа, атакуваща мощ, а явно и един страхотен мениджър. Джанпиеро Гасперини заслужава само похвали за работата, която върши, и атакуващият футбол, който той изповядва.  Понякога и в най-сигурните на пръв поглед двубои се случват изненади, а способен ли е Дженоа на изненада срещу страхоттно играещия Аталанта, ще видим в неделя следобед.

Милан - Верона - Бавно, но сигурно Милан набира скорост и това е най-важното за тифозите. Шампионската Лига все още е много далеч, но има достатъчно мачове до края на кампанията. „Росонерите“ имат своите мечти и надежди поне за футбол в Лига Европа, а сега на „Сансиро“ пристига Верона. Може би Милан не играе най-атрактивния футбол, но резултатите започнаха да идват, и тимът на Стефано Пиоли навлезе в добра серия. 

Верона е приятната изненада на първенството. Старши-треньорът на тима Иван Юрич сподели, че отборът му все още не е готов да играе в Европа, но е ясно, че, ако се отдаде такава възможност, Верона няма да я пропусне. Гостите със сигурност не пристигат като обречени в Милано, и ще пробват да откраднат поне точка. А Милан в колкото и добра серия от победи да навлезе, отборът на Стефано Пиоли има да извърви още дълъг път.

Лацио - СПАЛ - На пръв поглед, леко домакинство за „римските орли“, срещу отбор борещ се за своето оцеляване. Вече всички считат Лацио за реален претендент за титлата, макар че самият Симоне Индзаги отрича това. Тук всичко е на страната на лациалите, и всичко друго освен безпроблемни 3 точки, ще бъде прието като огромна сензация. СПАЛ вече победи Лацио в началото на сезона, но сега всичко е напълно различно. Класата, моментната форма, увереността и самочувствието, всичко сочи към победа на „орлите“.

Лече - Торино - В неделя вечер, от 19:00 часа, предстои много важен мач и за двата отбора. Лече изобщо не е убедителен домакин, а сега ще има срещу себеси „ранения Торино“. Сериозната битка за оцеляване, в която е въвлечен отборът на Фабио Ливерани, сякаш вкарва още повече напрежение. Лече определено изпитва сериозни проблеми, а проблясъците са прекалено малко. 

Тук домакините имат своя шанс да опитат да победят един крайно неубедителен отбор на Торино. Сигурно за много фенове на „торо“ е учудващо как Валтер Мадзари продължава все още да е начело на отбора, но босът на „биковете“ Урбано Кайро е твърд в позицията си, и заяви, че продължава да вярва на настоящия мениджър. И двата тима имат сериозни проблеми, най-вече със своето самочувствие и увереност. Победата тук би била много ценна за всеки, а загубата още повече ще задълбочи проблемите. Равенството не върши работа за никого, тъй като едва ли едната точка, ще направи атмосферата кой знае колко по-добра и в двата лагера.

Удинезе - Интер - В неделната вечер предстои трудно гостуване за Интер. От 21:45 часа, „нерадзурите“ излизат за първа победа от началото на втория полусезон. Идването в състава на футболист като Кристиан Ериксен, би трябвало още повече да вдигне класата на тима. 

"Интеристите" обаче пристигат на  място, където се играе трудно. Удинезе спечели много от точките си у дома, и това спокойно може да бъде наречен един домакински отбор. Прогресът, който показва тима на Лука Готи също не е за подценяване. "Зебрите" пропуснаха прекалено много шансове срещу Парма в предишния кръг, и платиха цената за пропуските си. Сега срещу Интер е ясно, че домакините излизат пределно мотивирани да покажат най-доброто. За конте и отборът му в никакъв случай няма да бъде лесно, и този мач може да поднесе много изненади. Все пак, ще намери ли Интер верния път към победите, или Удинезе за пореден път ще демонстрира силата си у дома, отговорът ще научим в късната неделна вечер.

Сампдория - Наполи - Слагаме край на този 22-и кръг, с интригуващия сблъсък между Сампдория и Наполи. И в понеделник вечер няма да бъде скучно за феновете на серия А. От 21.45 часа на „Мараси“ ще бъде горещо. Възроден ли е Наполи след победата срещу Ювентус? Ще могат ли „неаполитанците“ да преобърнат сезона си? Сампдория обаче особено пред своите верни фенове не може да бъде подценяван. 

Срещу големите отбори „Мараси“ ври и кипи, така че доста тежка атмосфера чака Наполи. Всяка точка за „моряците“ е много важна, защото тимът все още не си е осигурил оставането в елита. Вълнуващ мач в понеделник вечер, който слага точка на 22-ия кръг.

Автор: Дидо Калинков