Понякога да замениш треньор си в хода на сезона се оказва добра поличба за успех. Такава явно е орисията на един от най-великите клубове в света - Реал Мадрид, където се среща дългата традиция на това да уволняват рано-рано неуспяващите специалисти в хода на кампаниите, а дошлите временни варианти (повечето от тях) в крайна сметка да носят вятъра на положителната промяна.

В началото на седмицата Реал Мадрид уволни Жулен Лопетеги, който престоя начело на "белите" едва четири месеца и половина. На негово място застана бившият играч на клуба и до скоро треньор в школата - Сантиаго Солари.

Вестник "Марка" извади още 15 подобни случая, в които клуба се разделя със своя наставник в разгара на сезона. До какво обаче води това?

Сезон 1942/1943 

Това е първият случай, в който клубът уволнява своя треньор в средата на сезона. Хуан Армет напуска място си за сметка на Рамон Енсиас. Въпреки че рокадата на треньорската скамейка не носи нито една титла, отборът, който преди това е бил в серия от негативни резултати, стига до финала за Купата на краля - който обаче губи от Атлетик Билбао с 0:1.

Сезон 1950/1951 

Това е първият сезон, в който отборът има трима треньори - Майкъл Кийпинг, Балтазар Албенис и Ектор Скароне. Нито един от тях обаче не успява да донесе трофей на "Белия балет".

Сезон 1959/1960 

След тежка болест, тогавашният наставник Луис Карниля напуска поста си. Мигел Муньос застава начело на "белите". Промяната сега е успешна - спечелена е "Петата" Купа на Европа.

Сезон 1973/1974 

Това е последният сезон на великия Мигел Муньос от общо 16-те му години начело на мадридския гранд. Той е заменен от Луис Моловни, който в първия си сезон печели Купата на краля - срещу Барселона след успех с 4:0.

Сезон 1977/1978 
 
Милян Милянич е само един мач начело на Реал през този сезон. Това е четвъртата му година, но загуба от Саламанка в откриващия мач му коства мястото. Сезонът е довършен от легендата Луис Моловни, който носи 18-ата титла на Испания на Реал.

Сезон 1981/1982 

След една от най-тежките си загуби в Европа - 0:5 от германския Кайзерслаутерн, столът на сърбина Вуядин Бошков започва усилено да се клати. Само два мача по-късно той е заменен от...вечния спасител Луис Моловни, а три двубоя след това - той на клуба още един трофей - Купата на краля.

Сезон 1984/1985 

В предпоследния кръг на сезон Амансио Амаро е сменен изненадващо от човека, който преди това той самият е заменил - Луис Моловни (който в началото на кампанията води отбора в 10 мача). Моловни отново се оказва в ролята на "Златното петле", успявайки да донесе Купата на УЕФА, след успех над Видеотон, както и Купата на Лигата.

Сезон 1990/1991 

Още един сезон, в който Реал има трима треньори - Джон Тошак, Алфредо Ди Стефано и Радомир Антич. Уелсецът отстъпва мястото си на легендата Ди Стефано, който носи Суперкупата на Испания след успех над Барселона с 4:1 на "Бернабеу". След това начело застава Антич, който обаче не успява да вдигне нито един трофей с клуба. 

Сезон 1993/1994 

Една от най-паметните снимки в историята на Реал показва как треньорът Бенито Флоро се кара на цялата съблекалня по време на мача с Лейда. Това е последното му действие в отбора, като той е заменен от Висенте Дел Боске. Испанецът обаче отпада от турнира за Купата на УЕФА от ПСЖ и остава трети в Лигата.

Сезон 1995/1996 

Историята на Хорхе Валдано като треньор приключва след загуба от Райо Валекано у дома. Дел Боске поема нещата за мача с Атлетик Билбао на "Сан Мамес" за една величествена голеада на Раул Гонсалес. Дел Боске е временен вариант, докато официално начело застава Арсенио Иглесиас. Неговият период обаче остава потолен в страдания - Реал завършва шести в Лигата, отпада на 1/8-финалите за Купата на краля и на 1/4-финалите в Шампионската лига.

Сезон 1999/2000 

Митичната "Осма" купа в Шампионската лига идва след смяна на треньорския пост в средата на сезона. Висенте Дел Боске заменя Джон Тошак, започвайки своя най-златен период в треньорската си кариера на клубен отбор. Във финала на Шампионска лига е победен Валенсия с 3:0 след попадение на Мориентес, Макманамън и Раул.

Сезон 2004/2005 

Хосе Антонио Камачо започва своя втори престой в Реал. След едва шест мача обаче той е уволнен, като на негово място застава Мариано Гарсия Ремон, който е временен вариант, преди начело да застава Вандерлей Луксембурго. Бразилецът обаче не носи нито един трофей на клуба.

Сезон 2005/2006

11 месеца и 4 дни е времетраенето на престоя на Луксембурго на скамейката на Реал Мадрид, след което той е заменен от Лопес Каро - тогава треньор в школата на "белите". Каро оставя Реал втори в Лигата, елиминиран е от Арсенал в 1/8-финалите в Шампионската лига и допуска злощастна загуба от Сарагоса в полуфиналите за Купата на краля. 

Сезон 2008/2009 

Бернд Шустер е сменен от Хуанде Рамос, след като обявява, че е невъзможно да се спечели на "Камп Ноу". Отборът е пети в Лигата при идването на Рамос, но завършва като вицешампион. В Шампионската лига отборът продължава да се мъчи в търсенето на "Десетата" и отпада на 1/8-финалите от Ливърпул.

Сезон 2015/2016

Може би най-великата треньорска смяна в историята на футбола. След около шест месеца начело на "Белия балет", Рафаел Бенитес е заменен от французина Зинедин Зидан (по това време треньор на Реал Мадрид Кастиля) в началото на януари 2016 г. Зидан напусна Реал в края на май 2018 г., а за двете си години и половина печели три поредни пъти Шампионската лига, веднъж титлата в Ла Лига, два пъти Световното клубно първенство, един път Суперкупата на Испания, два пъти Суперкупата на Европа - общо 9 трофея, което го превръща във втория най-титулуван наставник на Реал Мадрид след Мигел Муньос - с 14.

Най-титулуваните треньори в историята на Реал Мадрид:

Мигел Муньос - 14 трофея

Зинедин Зидан - 9 трофея

Луис Моловни - 8 трофея

Висенте Дел Боске - 7 трофея 

Още по темата:

Сантиаго Солари инжектира свежест в залинелия гигант

Солари е най-младият треньор на Реал в ерата "Перес"

Сантяго Солари изведе Реал на първа тренировка

Кой е Сантиаго Солари и може ли да се превърне в новия Зидан?

Край на мъките: Реал Мадрид уволни Лопетеги

Солари – четвъртият аржентински треньор на Реал Мадрид

12-те треньорски глави, които паднаха в Реал Мадрид при Флорентино Перес

"Бройките" на Флорентино: 13 треньора за 15 години

Реал Мадрид с тежки думи на ряздяла с Лопетеги