Френският Олимпик (Лион) ще се опита да си върне старата слава с новите собственици. Този клуб вече ще се управлява от американския бизнесмен Джон Текстър, 56-годишен жител на Мисури. Когато Лион празнуваше последната си шампионска титла на Франция по футбол, фирмата за визуални ефекти в киното на Текстър получи "Оскар" за работата си във филма "Странния случай на Бенджамин Бътън", огромен касов хит с участието на Брад Пит.

Но в годините след последната от седемте поредни титли славата на Лион избледня и те отстъпиха главната роля на Пари Сен Жермен. От поглъщането на столичния клуб от катарската компания QSI през 2011-а година те имат осем титли, докато Лион завърши само два пъти на 2-о място в същия период.

Но Лион стана известен не само с трофеите, но и с футболистите, които стартираха знаменити кариери на "Стад дьо Жерлан". Карим Бензема и преди него Силван Вилтор започнаха в академията на клуба, докато бразилецът Жуниньо Перманбукано и звездата на Челси Майкъл Есиен направиха името си на същото това място.

Според информацията на вестник "Екип", новият собственик ще даде 40 милиона за селекция и 46 милиона за подобряване на инфрактруктурата на клуба.

Определено от селекция си има нужда, тъй като миналата година отборът завърши на 8-о място, на цели 25 точки от шампиона Пари Сен Жермен. Американецът става притежател на 67 процента от "ОЛ Груп", но това не е първи футболен опит за него. Той притежава дялове в Ботафого (Рио де Жанейро) и Кристъл Палас, но също така притежава на 100 % РВДМ Моленбеек (Белгия). Опитал се е да купи Нюкасъл, Брентфорд, Уотфорд и Бенфика (Португалия), но офертите му не са приети.

За да тръгне клубът отново нагоре, нещо определено трябваше да се промени след 35-годишното управление на Жан-Мишел Олас, безспорно успешен президент във френския футбол. Но американецът Текстър веднага се хареса на феновете на отбора, след като заяви: "Не харесвам модела Пари Сен Жермен.Те са страхотен отбор със страхотни спортисти и всички обичаме да ги гледаме. Но това не е нашият път. Мисля, че в следващите години ще се опитаме да ги преследваме".

Новият президент получи подкрепата и от Олас, който го нарече "човек, който отговаря на всички изисквания, за да бъде начело на Лион".

Текстър трупа богатството си в дигиталната медийна индустрия, след като контузия сложи край на кариерата му на скейтбордист-свободен стил. "Мисля, че ние се определяме от нашите неуспехи", казва още той. "Претърпях и един от онези провали... Всички фалшиви приятели си тръгнаха, когато успехът си отиде, когато богатството си отиде. Това стана преди 10 години, моята компания просрочи плащането на всички вноски по кредити на стойност 35 милиона долара. Но минахме и през това, отново сме на върха".

"Изпитвам истинска любов към спорта футбол, както го наричат в Европа. Фактът, че толкова много хора полудяват по него, значи наистина има нещо специално", допълва новият собственик на Лион и уточнява, че няма да бъде сам. В клуба с него влизат още двама американски прагматици – президентът на "Authentic Brands" Джейми Солтър и бизнесменът Бил Фоли.

"Със сигурност Лион разпери мощно крила, тъй като аз лично го оценявам като един от отборите в топ 20 в света като разработен клуб-бизнес. Щом се появявам, значи искам да променя нещо. Наивник ли съм, не знам. Вярвам в сънуването с широко отворени очи".

И за да покаже, че наистина не харесва практиките на Пари Сен Жермен, вече е подсигурил връщането на Александър Лаказет и Корентен Толисо. И двамата местни продукти и любимци на феновете преди продажбата им.