Отборът на Португалия е първият полуфиналист на Евро 2012. Кристиано Роналдо се превърна в истински герой, след като изпрати съперниците към дома им, реализирайки гол за крайното 1:0 в 79-та минута. Двубоят се игра на националния стадион във Варшава.

В следващия етап на шампионата отборът, воден от Пауло Бенто, ще се изправи срещу победителя от четвъртфинала между Испания и Франция.

Кристиано Роналдо реализира своя шести гол на европейско първенство, като едновременно с това демонстрира срахотните си качества и умения. Попадението, което вкара в мрежата на Петър Чех, бе и 18-о с глава на Евро 2012. Без значение от статистиката, отборът на Португалия направи изключително силен мач, с много категорично второ полувреме. Освен попадението, звездата на Реал Мадрид се отчете и с две греди.

Мачът ще се запомни и с българското участие в него. 8-годишният Мартин Сораков изведе на терена във Варшава защитника на Чехия Давид Лимберски. Той бе част от програмата за футболен ескорт на шампионата.

Старши треньорът на националния отбор на Португалия Пауло Бенто реши да не променя стартовия си състав за четвъртфиналния мач срещу Чехия, като пусна отново Патрисио, Алвеш, Пепе, Коентрао, Перейра, Велосо, Моутиньо, Мейрелеш, Нани, Роналдо, Пощига. Това се оказа и печелившият коз в този мач.

В другия щаб, отборът на Чехия, който спечели Група А с антирекорд (за първи път в историята тим заема първото място в груповия етап на европейско първенство с отрицателна голова разлика) селекционерът Михал Билек заложи на: Чех, Селасие, Кадлец, Сивок, Лимберски, Плашил, Пиларж, Хюбшман, Ирачек, Дарида, Барош. Томаш Росицки не успя да се възстанови за този двубой и пропусна срещата, заменен от Владимир Дарида.

Двата отбора започнаха много нервно първото полувреме, като до почивката Португалия успя да отправи повече удари в посока на вратата, пазена от Петър Чех. Най-атрактивното положение за първата част бе дело на Кристиано Роналдо. В 33-та минута звездата на Реал Мадрид демонстрира страхотна задна ножица, но топката в аут, покрай гредата. В самия край на полувремето отново португалският национал бе центъра на вниманието. В първата минута от добавеното време Роналдо овладя на гърди в наказателното поле, успокои топката, обърна се и стреля, но уцели страничната греда.

Селекционерът на португалците бе принуден да направи смяна още в 40-та минута. Уго Алмейда замени контузилия се Елдер Пощига.

Малко след подновяването на играта отново Роналдо изпъкна с играта си, но отново гредата спаси чехите. В 49-та минута португалецът уцели за втори път в мача гредата и за четвърти път от началото на Евро 2012. Играчът на Реал Мадрид стреля от пряк свободен удар, топката отново се чукна в страничната греда на Петър Чех.

10 минути по-късно топката се оказа в мрежата на Чехия, но бе отсъдена категорична засада на Уго Алмейда, който засече топката в мрежата.

Заветният гол падна в 79-та минута на срещата. Кристиано Роналдо реализира с глава, след страхотно центриране отдясно на Моутиньо.


szólj hozzá: Portugal vs Czech Republic 1:0 Ronaldo

Чехите, които не успяха да организират сносна атака през второто полувреме, нито поне да отправят удар в очертанията на вратата, напуснаха турнира с последния съдийски сигнал на Хауърд Уеб.

Португалия постигна най-големия си успех след второто място на домакинското Евро 2004 и полуфинала на Мондиал 2006 в Германия. На Евро 2008 отборът на Португалия бе елиминиран на четвъртфиналите, а на Мондиал 2010 в Република Южна Африка - на осминафиналите.

Състави:

Чехия: Петър Чех, Гебре Селайсие, Михал Кадлец, Томаш Сивок, Давид Лимберски, Петърж Ирачек, Томаш Хубшман /Томаш Пекхарт - 86/, Ярослав Плашил, Вацлав Пиларж, Владимир Дарида /Ян Резек - 61/, Милан Барош

Португалия: Руи Патрисио, Жоао Перейра, Бруно Алвеш, Пепе, Фабио Коентрао, Раул Мейрелеш /Роландо - 88/, Мигел Велозо, ЖоаоМоутиньо, Нани /Кущодио - 84/, Хелдер Пощига /Уго Алмейда - 40/, Кристиано Роналдо.