Отборите на Чехия и Португалия излизат един срещу друг в първи четвъртфинален двубой от Европейското първенство в Полша и Украйна. Мачът е днес от 21:45 часа на Националния стадион във Варшава, а рефер ще бъде англичанинът Хауърд Уеб.

Тимът на селекционера Михал Билек спечели борбата в група А, преборвайки се с конкуренцията на Гърция, Русия и Полша, докато Кристиано Роналдо и компания завършиха на второ място в група B, след Германия.

До този момент Чехия и Португалия са се изправяли един срещу други два пъти. И в двата случая става дума за двубои от европейски първенства. През 1996 година, Чехия побеждава с минималното 1:0, с гол на Карел Поборски, а мачът отново е от четвъртфиналната фаза на надпреварата. През 2008 година, Португалия взема реванш, записвайки успех с 3:1 в Женева.

На полуфиналите, победителят от днес ще се изправи срещу победителя от двойката Испания – Франция. В другия поток са Германия – Гърция и Англия – Италия.

ФАКТИ

Чехия

  • Цели шестима футболисти на Чехия ще пропуснат евентуален полуфинал, ако в днешния двубой получат жълт картон. Това са Давид Лимберски, Ярослав Плашил, Томаш Пекхарт, Томаш Росицки, Петр Ирачек и Даниел Коларж.

  • Чехия се класира за четвъртфиналите с отрицателна голова разлика. Това се случи и на европейското първенство в Англия през 1996 година, когато Чехия стигна до финала на надпреварата.

  • Голът на Ирачек срещу Гърция в груповата фаза дойде в във втората минута и 14-та секунда, което го нарежда на трето място в класацията „Най-бърз гол“ в цялата история на европейските първенства

  • Тимът на Чехия отбеляза два гола в рамките на първите шест минути на мача срещу Гърция. Досега друг отбор не е постигал подобно постижение на еврофинали.

  • Загубата с 1:4 от Русия бе най-тежкото поражение за Чехия на европейски и световни първенства.

  • Вратарят Петър Чех записа своя мач номер 92 (срещу Гърция), изпреварвайки по този начин Павел Недвед и Ян Колер в класацията за най-много мачове с националната фланелка. В момента Чех е на втората позиция, а лидер остава Карел Поборски със 118 мача.

Португалия

  • Португалия нямаше победа в четирите си мача през 2012 година, отбелязвайки само веднъж, преди да запише две поредни победи срещу Холандия и Дания от груповата фаза на Евро 2012.

  • Португалия никога не е отпадала от груповата фаза на европейски първенства.

  • С двата си гола срещу Холандия, Кристиано Роналдо вече заема третото място в голмайсторската листа на Португалия. Роналдо изпревари по този показател Луиш Фиго (32). Нападателят на Реал Мадрид вече има на сметката си 34 попадения, а пред него са единствено Паулета с 47 и Еузебио с 41 гола.

  • Елдер Пощига и Роналдо са сред седемте футболисти, успявали да се разпишат на три европейски първенства. Това са правили още Юрген Клинсман, Владимир Шмицер, Нуно Гомеш, Тиери Анри и Златан Ибрахимович.

  • Фабио Коентрао, Пощига, Роналдо и Жоао Перейра висят с картони и при наказание днес ще пропуснат евентуален полуфинал.

  • Пепе отбеляза първия гол за Португалия на Евро 2012. Защитникът стори това и по време на първенството преди четири години в Австрия и Швейцария.

  • Руи Патрисио стана най-младият вратар, пазил за Португалия на европейски и световни финали. В двубоя срещу Германия Патрисио бе на 24 години и 115 дни. Предишния рекорд се държеше от Витор Баия, който по време на Евро 1996 бе на 26.