Президентът на Сърбия Борис Тадич заяви, че организираната престъпност стои зад развихрилите се хулигани в Белград по време на гей парада и тези в Генуа, които прекъснаха мача от евроквалификациите между отборите на Италия и Сърбия.

„Събитията в Белград и Генуа са отговорът на организираната престъпност и на бандите за установяването на правова държава в Сърбия”, казва Тадич в интервю за всекидневника „Политика”.

„Нито за момент не трябва да забравяме, че организираната престъпност използва екстремистки групи от футболни запалянковци за дестабилизиране на държавата, която праща главатарите на мафията в затвора, добавя държавният глава, уверявайки, че Сърбия ще спечели тази битка.

Първият от десет години гей парад на 10 октомври в Белград бе белязан от сблъсъци между 6000 разбеснели се демонстранти противници на хомосексуалистите - много от които излизащи от ултранационалистическите движения или от средите на спортните фенове - и 5600 полицаи. Ранени бяха 150 души, от тях 147 полицаи.

Два дни по-късно сръбски хулигани предизвикаха в Генуа спиране на мача между Сърбия и Италия за класиране на Евро 2012 след 6 минути игра заради насилие по трибуните.

При сблъсъците между сръбски запалянковци и италиански полицаи бяха ранени 16 души, двама от които сериозно.

Вестник „Политика” твърди, че за да предизвикат тези безредици в Италия, на запалянковците са били платени 200 000 евро от двама водачи на сръбската мафия.