Конституционният съд на Сърбия се събира днес на заседание, на което ще обсъди искането на заместник главния прокурор Слободан Радованович за забрана на 14 екстремистки групи.

Съдията-докладчик по темата е подготвил доклад. Заседанието ще бъде водено при закрити врата.

Преди година Радованович внесе предложение за забрана на 14 екстремистки групи, включително на фен клубовете на Партизан, Цървена звезда и Рад, заради "действия, насочени към насилствено рушене на конституционния ред, нарушаване на гарантираните човешки и малцинствени права и предизвикване на расова, национална и религиозна омраза".

Радованович, който тогава беше изпълняващ длъжността главен прокурор, бе казал по-рано, че следваща стъпка би била забрана на най-екстремните членове на тези групи да посещават спортни събития, изтъквайки, че целта е да се предотвратява насилието не само на спортни прояви, а и по улиците и в градовете на Сърбия.

Италианската полиция задържа снощи 17 сръбски фенове заради буйствата им на стадион "Луиджи Ферарис", довели до прекратяване на евроквалификацията Италия - Сърбия. Двубоят бе прекратен в седмата минута, като преди това бе забавен с повече от половин час, припомня БТА.

Сблъсъците между сръбските фенове и полицаите продължиха почти през цялата нощ. Според италианската агенция АНСА 16 души, сред които и двама полицаи, са получили различни по степен наранявания и контузии.

В неделя около 6000 противници на гей парада в Белград участваха в стълкновения с полицията. Ранени бяха 141 души, а 207 души бяха задържани.