Всякакви предварителни опити за тържества в състава на Хърватия преди двубоя-реванш срещу Турция от баражите за класиране на Евро 2012 ще бъдат пагубни, подчерта селекционерът на хърватския отбор Славен Билич.

В първата среща хърватите спечелиха с 3:0 като гости в Истанбул и направиха огромна крачка към класирате на шампионата на Стария континент в Полша и Украйна догодина.

На Евро 2008 Турция и Хърватия играха на четвъртфиналите, като си размениха по едно попадение в последните минути на продължението. При изпълнението на дузпи турците спечелиха с 3:1.

„Не смятам, че някога ще бъдем способни да забравим загубата от тях на Евро 2008. Въпреки това вече сме забравили победата в Истанбул. Казах в съблекалнята, че сега сме изминали едва половината път до европейското първенство. Предстоят ни още едни много трудни 90 минути. Уверени сме след трите гола при гостуването в Истанбул, но тогава всичко беше с нас”, заяви Билич.

Наказаните Ведран Чорлука и Томислав Дуймович няма да могат да играят за Хърватия на стадион Максимир. На техните места най-вероятно ще играят Даниел Пранич и Огниен Вукойевич.

Турските медии критикуваха остро представянето на отбора на Турция. Нападателят Арда Туран също си позволи да говори против тактиката на селекционера Гуус Хидинк.

„Трябваше да играем с повече футболисти в нападение. Ако треньорът няма доверие на играчите, значи още от самото начало губим с 0:1”, заяви Арда, който ще пропусне двубоя заради наказание.

Сабри, Емре и Хакан Балта също са наказани и няма да могат да помогнат на турския състав в предстоящия тежък двубой. Хидинк най-вероятно ще бъде уволнен след мача-реванш от баражите за класиране на Евро 2012.