Хърватия на практика се класира на Евро 2012, след като победи Турция с убедителното 3:0 като гост в Истанбул в първия двубой от баражите.

Шахматистите поведоха още във втората минута. Вердан Чорлука проби отляво и подаде успоредно на голлинията, вратарят Волкан Демирел успя да избие топката, но само за да я прати в краката на Ивица Олич, който от два метра нямаше какво друго да направи, освен да я прати в опразнената врата.

При продължителна атака в 32-ата резултатът стана 2:0 за тима на Славен Билич, след като Марио Манджукич се разписа с глава от малкия пеналт след отлично центриране на Дарио Сърна отдясно.

За крайното 3:0 за хърватите на стадион Тюрк Телеком Арена се разписа бранителят Вердан Чорлука, който асистира на Олич при първото попадение, а в 51-ата минута сам записа името си сред голмайсторите.

С категоричната преднина, която взе при визитата в Турция, Хърватия просто трябва във вторник да не се издъни на реванша на своя стадион Максимир в Загреб и за трети пореден път ще се класира за финалите на Европейско първенство.