Естонската полиция обяви, че са били задържани 73 запалянковци на Сърбия по време на европейската квалификация между двете страни, която се игра в Талин, въпреки че УЕФА бе забранила да има привърженици на белите орли на мача.

Началникът на полицията майор Ейнар Лило заяви, че буйните фенове, които били сърби, руснаци и естонски граждани, говорещи руски, били арестувани по време на мача, който завърши при резултат 1:1.

“Полицията спря провокативното поведение на сръбската агитка, което можеше да доведе до сериозни инциденти“, допълни Лило.

В някои от задържаните са били намерени факли и прибори за пушене на марихуана, каза още майорът. Гостуващият тим не можеше да има фенове, заради наказанието от мача с Италия, който бе прекратен за известно време, заради безредиците в сектора на сръбските запалянковци.

УЕФА тогава даде присъди служебна победа 3:0 за Италия и забрани на Сърбия да има публика в следващите си две евроквалификации. Единственото изключение бе сериозната делегация на сръбския тим, която наброяваше около 70 човека.

Лило разкритикува делегацията, след като стана ясно, че между задържаните фенове има такива, които са били на мача с покани от сръбската федерация.

Между арестуваните е имало и просръбски настроени членове на руската общност в Естония, която наброява 300 000 души в държавата, която има 1.3 милиона жители.

“Имаше и политически некоректен банер, който подчертаваше превъзходството на руската и сръбските нации, както и тяхната единност“, завърши Лило.