Стадионът в Мюнхен не може да бъде осветен в цветовете на дъгата за мача от Евро 2020 между Германия и Унгария, заявиха от УЕФА.

Европейската централа обяви, че е отхвърлила предложението на градския съвет на Мюнхен, защото това ще бъде политическо послание в отговор на унгарски закон.

Миналия вторник унгарският парламент одобри закон, който ограничава информационните права на младите хора по отношение на хомосексуалността и транссексуалността. Законът се счита за важен за десния консервативен премиер Виктор Орбан.

В изявление УЕФА предложи алтернативни дати по време на турнира.

"УЕФА, чрез устава си, е политически и религиозно неутрална организация. Предвид политическия контекст на това конкретно искане УЕФА трябва да откаже", заявиха от организацията.

Идеята на Мюнхен е това да се превърне в знак за насърчаване на многообразието. Други германски стадиони, като тези във Франкфурт и Кьолн, сега ще бъдат осветени в цветовете на дъгата по време на мача.

Междувременно, капитанът на Германия Мануел Нойер може да продължи да носи лента с цветовете на дъгата, тъй като УЕФА спря преразглеждането по този въпрос.