"Алианц Арена" е стадион в Мюнхен, собственост на 31-кратния германски шампион Байерн Мюнхен. Стадионът е построен в северната част на града. Капацитетът му е от 70,000 души. 

Работите по изграждането му започват през есента на 21 октомври 2002 година и завършват през април 2005 година. Стойността на конструкцията е изчислена на 340 милиона евро. Разходите за стадиона са поделени по равно между Байерн и Мюнхен 1860, който по това време също играе двубоите си там. През 2008 година стадионът става пълноправна собственост на Байерн, тъй като клуба изкупува дяла на Мюнхен 1860.

Първата официална среща на новото съоръжение е проведена на 5 август 2005 година – в първото си домакинство за сезона Байерн побеждава Борусия Мьонхенгладбах с 3:0, а Оуен Харгрийвс бележи и първия гол в официален мач на стадиона.

Гледай всички мачове от UEFA EURO 2020 на Gong.bg

"Алианц Арена" е домакин и на мачове от Световното първенство в Германия през 2006 година. Приема и мача и церемонията по откриването на Мондиала. Заради спонсорски договори по време на първенството стадионът носи името "Футболен стадион от Световното първенство на ФИФА – Мюнхен". 

По същите причини името на стадиона се заличава по време на мачовете от Шампионската лига и в официалните документи и статистики за двубоите съоръжението се именува като "Футболна Арена Мюнхен.

През сезон 2011/2012 на "Алианц Арена" се провежда финалът на Шампионската лига между Байерн и Челси. Макар че „баварците“ играят на собствения си стадион те губят срещата след изпълнение на дузпи.

На предстоящото Европейско първенство на него ще се изиграят общо четири срещи. Три от тях ще бъдат от груповата фаза – Франция срещу Германия, Португалия – Германия и Германия – Унгария. Арената ще бъде домакин и на втория 1/4-финален сблъсък от турнира.