"Стадио Олимпико" е основното и най-голямо спортно съоръжение в столицата на Италия – Рим. Намира се в спортния комплекс Форо Италико, в северната част на града. Капацитетът му е 70,634 души, което го прави и най-голямата спортна арена на Ботуша. 

Стадионът е собственост на Италианския Олимпийски Комитет, но се използва предимно за футболни срещи. Той е домът на тимовете от Серия А – Рома и Лацио още от далечната 1937 година, когато е бил построен. Използва се още от националните отбори по футбол и ръгби, както и за лекоатлетически състезания. Понякога бива арена на големи концерти и на други събития от различно естество.

През годините "Стадио Олимпико" е претърпял няколко съществени преструктурирания и редизайн за провеждането на различни спортни събития. 

Гледай всички мачове на UEFA EURO 2020 на Gong.bg

По време на летните олимпийски игри през 1960 година, стадионът е домакин на церемониите по откриването и закриването, а също и на състезанията по лека атлетика. За Мондиал 1990, "Стадио Олимпико" е претърпял голяма реконструкция, тъй като той е основното съоръжение на първенството.

По време на Световното първенство по футбол, той е домакин на 5 от мачовете на националния отбор на Италия, а също и на финала между Германия и Аржентина, спечелен от бундестима с 1:0.

На 22 май 1996 година, стадионът е домакин и на финала от Шампионска лига, в който играят Ювентус и Аякс, спечелен от италианците след изпълнение на дузпи.

Последното обновяване на стадиона варира от 2008 година. По този начин бива изпълнени условията на него да се изиграе финалът на Шампионска лига през 2009 година между Барселона и Манчестър Юнайтед, спечелен от каталунците с 2:0.

На предстоящото Европейско първенство на "Стадио Олимпико" ще се състои и първият двубой от турнира между Турция и Италия. На него ще се изиграят общо четири двубоя. Три от тях ще са от груповата фаза, като освен откриващия двубой, там ще се проведат сблъсъците Италия – Швейцария и Италия – Уелс. Арената ще приеме и последния 1/4-финал на турнира.