Австрия ще се опита да пренапише собствената си футболна история в неделя, ако спечели първа победа на Европейското първенство срещу дебютанта Северна Македония на старта в група С. До момента австрийците никога не са постигали успех, а и участията им са доста по-малко от тези на Световно първенство.

При двете им класирания през 2008-а и през 2016-а година те са събрали общо 2 равенства и 4 поражения.

"Имаме добра атмосфера в отбора и чакаме тази възможност от години. Искаме да спечелим на всяка цена и заради историческото значение, а и, за да тръгнем с победа на първенството, с позитивна крачка. Не усещам никакво напрежение. Казах на футболистите какво можем да постигнем и се надявам, че имаме едно желание", заяви селекционерът Франко Фода във виртуална пресконференция в азербайджанската столица Баку.

Алпийците постигнаха два пъти победа над Северна Македония в квалификациите, но малката балканска страна се промъкна през Лигата на Нациите. Франко Фода каза още, че е наясно със слабостите на съперника.

"Но ние знаем и силните страни на нашите противници. Те са бързи за преход и се възползват максимално от грешките. Трябва да сме фокусирани върху това как изграждаме нашата игра. Отчаяно се нуждаем от тази победа, за да продължим напред по плановете си", каза той.

Единственият проблем, който още виси върху идеите на германския треньор е участието на нападателя Марко Арнаутович, който току-що се върна от контузия. А дали ще започне като титуляр, ще се разбере след тренировката днес.

Самият Арнаутович се обяви за готов, и че иска да играе, но Фода охлади ентусиазма му: "Право на треньора е да реши. Той има едва две занимания преди контролата със Словакия миналата седмица. Ще видим".

Украйна и Нидерландия са другите два отбора в група С.