В рамките на Европейското първенство на УЕФА за девойки до 17 години, на което страната ни е домакин, БФС и УЕФА проведоха специализиран семинар за треньорите по женски футбол и ръководителите на женските футболни клубове в страната.

Семинарът започна на 8 май в к.к. Албена и бе официално открит от президента на Аматьорската футболна лига Румен Вълков, който приветства участниците и ги запозна с целите на семинара. Господин Вълков изрази благодарността на БФС към представителите на клубовете за значителния им принос към доброто представяне на националния отбор в Евро 2019.

В първия ден от семинара заданията на участниците в него бяха с практическа насоченост, като те бяха разделени на 2 групи с различни аспекти за анализ на футболната среща Австрия - Англия, която посетиха същия ден. Тактиката, промените в хода на мача и ролята на треньора, както и различните елементи в защитната и атакуващата фаза в играта на двата отбора бяха обстойно анализирани и дискутирани от българските треньори.

Вторият ден на семинара започна с лекция от бившата шведска национална състезателка, дългогодишната треньорка на шотландския национален отбор и настояща мениджърка на финландския национален отбор Ана Сигнеул. Треньорката, извела шотландския отбор до най-големите му успехи и допринесла за развитието на женския футбол в страната, говори за тактическата и техническата подготовка на девойки във възрастта 13–15 години, след което работи с българските треньори по анализа на футболната среща Австрия – Англия.

Госпожа Сигнеул беше впечатлена от активното участие и живия интерес, който родните треньори демонстрираха. Последната лекция за деня беше подготвена от техническия директор на БФС проф. Лъчезар Димитров, а треньорката на българския национален отбор за девойки до 19 години Силвия Радойска, която изнесе лекцията, допълни презентацията с примери от собствения си опит. Лекцията бе последвана от дискусия, в която участниците в семинара споделиха своите опит и наблюдения и обсъдиха най-ефективните практики.

В края на деня беше изтеглен и жребият за държавната първенство по футбол за жени.