Саутхемптън никога не се е славел с успешна история. Тимът има едва един голям трофей в своята витрина - ФА Къп (1976 г.), като най-значимото постижение в местния английски елит е второто място в старата Първа дивизия през 1983/1984 г.

Клубът обаче може да се похвали с богатства, на които биха завидели мнозина. Саутхемптън е дал на света най-скъпия британски футболист, както и най-големия входящ трансфер в историята на 13-кратния шампион на Европа Реал Мадрид - Гарет Бейл. Уелсецът е част от академията на "светците" за период от 8 години (1999-2007 г., преди да дебютира за първия тим през сезон 2006/2007 г.), като през 2013-а г. осъществява преминаване от Тотнъм в Реал за 101 млн. евро.

Саутхемптън

източник: Gulliver/GettyImages

Веруюто на Саутхемптън е 50% от мъжкия отбор да бъде произведен в академията, а след това тези играчи да бъдат пласирани в различни отбори в Англия или континентална Европа.

През новия век в школата на "светците" израснаха таланти като Тио Уолкът, Люк Шоу, Калъм Чеймбърс, Алекс-Окслейд Чембърлейн, Джеймс Уорд-Праус, Уейн Бридж, Харисън Рийд, Крис Беард, Адам Лалана, Леон Бест и много други. Великият Алън Шиърър, както и емблемата Мат Льо Тисие също имат прекарани години в академията край южния английски бряг.

Какво обаче прави Саутхемптън един от специалните клубове сред рояка от традиционни британски футболни формирования в родината на играта?

Саутхемптън

източник: Gulliver/GettyImages

История

Любопитни са процесите в клуба в средата и края на миналото десетилетие. От 2005 до 2009 година Саутхемптън се състезава в Чемпиъншип с променлив успех, а периодът е белязан от управленска криза с няколко смени на ръководните фактори. През това време клубът е държан от семейната компания "Southampton Leisure Holdings".

През 2009-а г. Саутхемптън изпада в Първа лига (третото ниво на английския футбол), като е застрашен от фалит, влизайки в администрация и наказан да започне следващия сезон с минус 10 точки. "Светците" излизат от създалата се тежка ситуация през лятото на 2009 г. благодарение на Никола Кортезе - италиански банкер с бизнес в Швейцария, който убеждава немския бизнесмен Маркус Либхер да закупи клуба. На 8 юли 2009 г. Либхер става собственик на Саутхамптън, а Кортезе поема функциите на изпълнителен директор.

Именно визионерството на Либхер (който почива от сърдечен удар година след това, 2010 г.) превръща Саутхемптън в една от модерните люпилни за футболни звезди. Клубът никога не е бил отбор, който може да предложи големи пари на най-добрите играчи, но той има своя собствена репутация, с която да отваря пътя на младите към голямата игра.

Саутхемптън

източник: Gulliver/GettyImages

По време на краткото си пребиваване Либхер инвестира около 3 млн. паунда за трансфери - включително купува и португалския бранител Жозе Фонте през 2010-а г. за 1,2 млн. паунда, който прекарва цели 7 години на "Сейнт Мерис".

Самият бизнесмен обаче не е човек, който мисли на парче и за него подобни трансфери са инвестиции без особено бъдеще. Собственик, който осъзна, че хвърлянето на пари само в първия отбор не е отговорът. Самият Либхер желае да изгради една философска система на мислене, която да обединява фенове и футболисти, изграждайки най-вече личности на и извън терена.

През април 2010 г. немският магнат назначава бившия технически директор на ФА - Лес Рийд, за шеф в отдела по развитието на спорната дейност в клуба. Роля, която английските клубове до онзи момент са отричали.

Според Рийд посочването и организирането на правилния път предлага по-голяма възможност за футболно развитие. Той често говори и за образованието като важна съставка от изграждането на подрастващите.

Саутхемптън

източник: Gulliver/GettyImages

Самият Рийд променя името на футболния кампус на Саутхемптън - "Staplewood" (или нещо като "дървесина обработка" на английски). Именно оттам започва пътешествието на талантите към Висшата лига.

Академия и методология

Младите играчи влизат в школата на около 8 години. Същата възраст, на която самият Гарет Бейл облича за първи път червено-белия екип, след като е открит от Род Рюдик.

Децата започват да се подготвят в базата "The Staplewood Football Development & Support Centre", която се намира в шестхилядното градче Марчууд, в графство Хемпшир.

Базата е открита в средата на 80-те години на миналия век, като помещава спортен и медицински център за изследвания, скаутско и техническо отделение, няколко терена с естествена трева, фитнес зали, спални помещения и стаи за хранене.

Саутхемптън

източник: Gulliver/GettyImages

Стойността на самия кампус е около 40 млн. паунда. Най-сериозният инвестиционен тласък е осъществен през 2009 г., именно със съдействието на Маркус Либхер. 

Английската футболна школа се слави с това, че разчита на физическите данни на играчите, тяхната сила, мощ, агресия на терена. Възгледите в Саутхемптън са малко по-различни. Клубът дава шанс на израстването на момчета, които нямат чак толкова серизони физически дадености в най-ранните си години (между 8 и 12 г.). Едно от основните изисквания е добрата техническа подготовка и контрол върху топката.

Повечето звезди, излезли от школата, нямат респектиращ външен вид - Джеймс Уърд-Праус и Калъм Чеймбърс са около 66 кг, а Тио Уолкът 68 кг. В този клуб потенциалът трябва да извира от уменията с топката, а не от биткаджийския дух.

Саутхемптън

източник: Gulliver/GettyImages

Технология и самодисциплина

Важна част от развитието на младежите е тяхната самодисциплина и работа извън самата академия - т.нар. "домашна работа", синтезирана в популярната в Англия система "SportsCode".Тя се предоставя на децата върху специални "Айпади", в които е вписан целият седмичен корпус от задачи, които трябва да бъдат извършени извън пределите на школата. В кратки клипове са обяснени най-важните моменти от дадени упражнения и начинът на тяхното извършване.

Децата имат и поставени цели, които трябва да постигат чрез програмите на компютърните устройства. Така всеки един от играчите извършва определен брой работа и постига дедени индивидуални резултати, които се вписват в "Айпадите". Родителите също се включват в програмата като окуражават своите деца да изпълняват поставените задачи. Самите те са част от целия процес.

Идеята на всичко това е детето да постигне самоконтрол над своите дейности извън академията, така че да може ежечасно, извън времето за училищни занимания, сън и почивка, да е ангажирано с футбол. За хората в Саутхемптън това е единственият път техните кадри да израснат до най-високото ниво в световния футбол.

Чрез тази методология децата под 16 години свикват с живота на професионални футболисти. След 16-ата година младите играчи започват да живеят в пределите на академията.

"Домашните задачи" се заснемат с камерата от предоставените устройства, като в края на на всяка година се представят резултатите от свършената индивидуална работа. След това тя се анализира от треньорите и родителите на младежите.

Саутхемптън

източник: Gulliver/GettyImages

В периода преди навършване на 12-ата си година играчите нощуват веднъж седмично в базата на клуба. Така те съединяват два поредни тренировъчни дни, както и една сутрешна сесия от седем часа в училището, което е на територията на кампуса.

Джеймс Уорд-Праус например пробива в първия тим на 17 години, но дори тогава вече има 100 % преминат британски курс за бизнес и технологично образование "BTEC". Така след завършване на престоя в академията децата имат изключителна перспектива за развитие извън футбола, тъй като придобиват дипломи за бизнес или спортни науки.

Целият този процес е поставен от идеолога Маркус Либхер. Той желае играчите да са на първо място личности с човешки качества, а след това да са състезатели, които да играят атрактивен и радващ окото футбол. 

Саутхемптън

източник: Gulliver/GettyImages

Селектиране/ Формация 4-3-3

Като всеки голям клуб, скаутсткото звено в Саутхемптън също е добре подготвено. Скаутите на "светците" са наемници, които са пращани в различни точки на Великобритания. Все пак клубът избира по-често да покрива южния край на Англия, с което си гарантира легитимност пред местното население. Скаутите преминават курсове, така че да разберат максимално добре какво се изисква от тях и за какво самите те трябва да изискват при селектиране на състезатели. 

Трябва да кажем също, че Саутхемптън налага схема на игра "4-3-3" в своята школа. За клуба това е формулата, с която може да се възпита едновременно скоростен, комбинативен, мобилен и вертикален футбол. За треньорите е важно да се вижда непрекъснато движение в средата на терена, да се използват високоизнесените бекове, както и да се притежава топката в максимално дълъг период от време.

Саутхемптън

източник: Gulliver/GettyImages

Играта, градена от дълбочина, също е базова за просперитета на отборите и играчите в школата. Топката трябва да се подава скоростно на крак по земя.

Треньорите в първия отбор на Саутхемптън също са важно звено от процеса. Те са хората, които дават път на кадрите от академията. Много силен усет към таланта прояви Маурисио Почетино по време на своя престой (2013/2014 г.), когато даде шанс на играчите като Лалана, Чеймбърс и Шоу. Момчета, които след това бяха продадени за около 70 млн. паунда. 

Роналд Куман също показа подобни умения. Още във Фейнорд той изграждаше своя тим на базата на 50 % кадри от академията. Холандската футболна школа - начело с Аякс и Фейнорд, е една от най-плодовитите в света, като несъмнено изборът Куман да поеме руля на Саутхемптън между 2014 и 2016 г. се оказа добър ход. 

Саутхемптън

източник: Gulliver/GettyImages

"Втори шанс"

Спортният център в базата "Staplewood" е нещо като футболна библиотека от статистически данни. В нея работят спортни спецалисти, доктори, статистици, методолози в сферата на спорта и бизнеса. Там се поддържа и актуализира информацията за всеки играч в академията, както и за тези, които вече са я напуснали или са се изкачили в първия тим.

Също така базата данни съдържа цифри за представянето на играчите, които вече са в други школи, но подобряват играта си и в един момент могат да бъдат селектирани при "светците". 

Съществува и стипендиантска програма „Втори шанс“, чрез която клубът предлага на 16-годишни футболисти, освободени от други клубове или неуспели да направят впечателение при първия си престой в Саутхемптън, така че да опитат да прояват своите дадености още веднъж. 

Саутхемптън

източник: Gulliver/GettyImages

Всичко това се прави с цел да се гарантира, че няма да бъде пропуснат нито един талантлив футболист. Един такъв пример е Исак Неемие, който спечели място в отбора до 18 години чрез същата програма, а малко след това подписа двугодишен договор с Астън Вила.

Трябва да вметнем, че този тип бази данни се използват и при селектирането не само на млади играчи, но и при трансферни сделки в първия тим. Самият факт, че през отбора в последните години минаха футболисти като Върджил ван Дайк, Садио Мане, Душан Тадич, Виктор Уанаяма, Тоби Алдервейрелд и много други световни звезди, говори ясно за нюха на клуба да работи успешно на пазара.

Саутхемптън

източник: Gulliver/GettyImages

Технологията е обхванала всички ъгли на академията и тренировъчната база. Медицинският отдел е проектирал свой собствен апарат за специфично възстановяване, а анализът на тренировките и срещите позволява на персонала да предлага обратна връзка на треньорите, за да се избегнат бъдещи контузии. В последните години Саутхемптън е отборът с най-малко травми във Висшата лига, както и в първенствата на младежко и юношеско ниво.

Любопитно е, че дори в пералните помещения има машини, които внасят допълнителен кислород, така че да убият 99% от бактериите във въздуха.

Основни изисквания към младите футболисти:

1) Техника

Контрол върху топката

Подавания

Движение и пласиране за получаване на топката

Стрелба

Дрибъл

Импровизация

2) Тактика

Индивидуално и групово изнасяне на топката от дълбочина

Максимализиране на вертикалните комбинации по дължината на терена

Комбинации с максимално малко докосвания по топката

Промяна на ритъма и преливане възможно най-бързо от едната в другата половина на терена

Насищане на зоната на топката и контрол върху всяка ситуация

Използване на малки пространства за комбинации при напрегнати ситуации в собствената половина

Преса 

3) Вратари

Игра с крака - точност на дългите и късите подавания

Скоростно вкарване на топката в игра след улавянето й между ръкавиците

Рефлекс и бърза реакция

Атакуване на топката и излизане 

Лидерски качества и контрол в наказателното поле

Саутхемптън

източник: Gulliver/GettyImages

Продукция

Според Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory) Саутхемптън е клубът с най-доходоносна академия в света между 2012-а и 2015-а г. 

В разглеждания период клубът e продал трима играчи на обща стойност 90.2 милиона евро - Калъм Чеймбърс в Арсенал, Адам Лалана в Ливърпул и Люк Шоу в Манчестър Юнайтед.

Футболисти, преминали или напълно изградени в школата на Саутхемптън:

Крис Беард

Леон Бест

Бартош Балковски

Декстър Блексток

Алан Блейни

Джефри Бонкиа

Уейн Бридж

Калъм Чеймбърс

Аарън Дейвис

Йон Фоли

Адам Лалана

Скот Макдоналд

Майкъл Обафеми

Алекс Окслейд-Чембърлейн

Люк Шоу

Нейтън Дайър

Тио Уолкът 

Джеймс Уорд-Праус

Гарет Бейл

Алън Шиърър

Мат Льо Тисие

Саутхемптън

източник: Gulliver/GettyImages

Oще по темата:

Футболният Мерцедес - защо школата на Аякс е най-добрата в света?

Школата на Реал Мадрид - от другата страна на блясъка

Трансферният Дракон - защо Порто е футболната митница на Европа?

Шалке 04 и Кнапеншмиде - Ковачницата на живота и футбола

Атлетик Билбао - храмът на традициите

Динамо Загреб - душата на хърватския футбол