Традицията е всичко за Атлетик Билбао. Това е един от уникалните футболни клубове в света. Кадровият потенциал е съставен изцяло от играчи с баски произход или момчета, родени в рамките на 60 километра от град Билбао.

Атлетик е един от трите клуба, създатели на испанската Примера Дивисион - заедно с Реал Мадрид и Барселона, които никога не са изпадали от елитния ешелон (от 1929 г.). Тимът е носител на 8 титли (четвъртият най-успешен в лигата след Реал, Барса и Атлетико Мадрид), както и на 23 трофея в турнира за Купата на краля (втори след Барселона).

Атлетик Билбао

източник: Gulliver/GettyImages

Неповторимото в тази общност е политиката на налагане на местни момчета - родени в Страната на баските (Биская, Гипускоа, Алава и Навара в Испания, както и Лаборд, Сола и Ниска Навара във Франция) или имащи баски произход.

В света има едва няколко клуба с подобна политика. Мексиканският Чивас Гуадалахара е един от тях (родното място на Карлос Вела и Хавиер Ернандес - Чичарито, разчита само на мексикански играчи).

Въпреки многото критики, че чрез тази политика не могат да бъдат постигнати големи успехи, Атлетик остава непоклатим в испанския елит и често успява да поваля Реал, Барса и Атлетико в двубоите помежду им. Също така последният много голям триумф на клуба дойде през 2012 г., когато баските стигнаха до финала на Лига Европа, който обаче бе загубен от Атлетико Мадрид (0:3) в Букурещ.

Прякорът на Атлетик е "лъвовете" по името на близката до стадиона на отбора църква "Сан Мамес" (Мамес е християнски мъченик от 3-ти век сл.хр., хвърлен на лъвовете по време на гоненията на християни в Римската империя - той обаче успява да опитоми зверовете, а малко след това е провъзгласен за светец.).

Атлетик Билбао

източник: Gulliver/GettyImages

Какво обаче прави клуба толкова специален?

История

Атлетик е създаден преди 121 години - 1898 г., от две различни и независими групи, свързани културно с Великобритания. Едната група е съставена от британските докери и стоманоработници, а другата - от баски студени, заминали да учат в Англия.

В края на 19-ти век градът е важен индустриален център заради своите железни мини и корабостроителници. Районът е движещата сила на испанската икономика, привличайки множество емигранти от чужбина. Сред тях са някои работници от североизточните мини на Англия, както и докери от Саутхемптън, Портсмут и Съндърланд. Британците носят със себе си и своята култура - най-вече набралата изключителна популярност игра с топка през целия 19-ти век. Така в края на 90-те на по-миналия век работниците създават Билбао Футбол Клуб.

Атлетик Билбао

източник: Gulliver/GettyImages

Междувременно, децата на някои едри местни баски индустриалци заминават за Великобритания, за да могат да се квалифицират в местните университети. Докато завършват своето образование, момчетата се запалват сериозно към играта футбол.

Постепенното връщане на тези студенти по родните места в Баския (най-вече Билбао) е фактор за провеждането на много мачове с вече установените там английски работници. През 1989 г. студентите от Гимназия Замакойс създават Атлетик Клуб, използвайки английското произношение. 

През 1902 г. двата баски клуба формират така наречения отбор "Биская", който участва в първия турнир Копа дел Рей (1903 г.). Тимът печели трофея след успех над Барселона във финала. Впоследствие името се променя, за да остане само Атлетик Клуб. Така за някои клубът е създаден през 1898 г., а други смятат, че реалната дата е 1903 г.

Атлетик Билбао

източник: Gulliver/GettyImages

Революция в политиката

Въпреки че историята на Атлетик започва да се пише преди 121 години, модерните пилони на баския клуб са забити през 1911 г. През онази година се провежда едно от най-паметните издания на турнира за Купата на краля.

Атлетик вдига трофея за пети път в своя летопис, след успех с 3:1 над Еспаньол във финала, но това не е най-важното. По време на цялата надпревара има спорове дали тимовете да използват чуждестранни играчи. Първи глас надигат от Депортиво Ла Коруня и Академия де Инхениерос, които напускат състезанието още преди неговото начало. Те не са съгласни Атлетик да се радва на присъствието на чуждестранни играчи в своя състав. 

След първата среща на "баските" - 2:0 над Фортуна Виго, Реал Сосиедад не е съгласен с участието на двама английски футболисти в тима на Билбао. Футболната федерация отхвърля мотивите на Сосиедад, който решава да напусне незабавно. Повечето отбори, участващи в състезанието, също заемат позицията на Реал.

Това провокира Атлетик да вземе решението повече да не използва чуждестранните си състезатели, но отказва да преиграе двубоя с Фортуна Виго, в който въпросните двама англичани носят успеха с по едно попадение. 

В крайна сметка Атлетик вдига Купата, но целият този диспут кара "баските" от Билбао да спрат да използват момчета, които не са родени в близост до града. Тази политика оцелява вече повече от век.

Академия

Академията на Атлетик е ситуирана в схлупеното градче Лезaма (около 2400 жители), на 6 километра източно от Билбао. Самата база (около 14 000 m²) е създадена през 1971 г., като в момента в нея се подготвят първият тим, женският отбор на Атлетик (един от най-добрите в страната), както и десетките отбори от школата.

Академията побира 8 игрища (4 с оригинални размери, 4 по-малки и 1 за минифутбол), няколко фитнеса, зала за пресконференции, медицинска стая и емблематичната арка, преместена от стария "Сан Мамес".

85% от кадрите в първия тим на Атлетик са произведени в рамките на тази академия. Момчета прекарват средно по около 7 години тук преди да направят стъпката към първия тим. Основните ценности, на които трябва да се научат, са три - работа, любов към емблемата и семейството.

Работа, която да доведе таланта им до качествено представяне на терена във всички възрастови категории, любов - моторът, чрез който всеки бива задвижван да преследва успеха за емблемата и себе си, и семейство - най-важната единицa за клуба. В Атлетик всеки един е част от добре поддържан организъм, който се храни от суровия талант и колективността.

Атлетик също така има 20 скаути, работещи в пределите на Страната на баските. Клубът е побратим с още 150 по-малки местни отбора, които са платформа за развитието на футболисти. Атлетик следи прогреса на огромен брой от тези момчета и в един момент ги придърпва като магнит към своята школа.

В рамките на само една година през академията преминават около 1500 баски момчета под 9 години. Добрата новина за клуба е, че има огромен избор, от който да отсява.

За хората в Атлетик е много важна и личностната характеристика на играчите. Момчетата са подготвяни още от рано за живота след футбола, като са възпитавани да следят изкъсо и училищното си развитие.

Атлетик Билбао

източник: Gulliver/GettyImages

Атлетик поддържа три отбора в елитните първенства. Третият тим е формиран от 21 момчета между 18 и 19 години. За последната година 13 от тези 21 играчи учат в университет. Но никой не притиска момчетата, а те биват окуражавани да се борят както на терена, така и извън него. Така клубът се превръща в общност за личностно и футболно изграждане. Нещо много важно за характера на всеки един отделен футболист.

Занимания

При тренировките се вижда добра организация и ежедневна приемственост. След като първият тим завърши своите занимания, идва ред на по-младите. Първите 30 минути за играчите между 9 и 16 години са свързани най-вече с работа с топка - технически занимания, които да подобрят индивидуалния контрол и обработката на коженото къбло.

Играчите работят по двойки, изграждайки три важни компонента:

1. Стойка - гърбът трябва да е изправен с леко огънати колене.

2. Поглед - непрекъснат визуален контакт със съотборниците. Топката трябва да може да се владее, без да се гледа.

3. Ритъм и движение - бързата смяна на скоростта на боравене с топката, както и на посоката на движение са в основата на успеха.

Следват 30 минути посветени на тактически указания - дисциплинирана постройка в защита, насоки за организирането на преса и изнасяне на топката от дълбочна. Има сесии, които наблягат на индивидуалната работа върху всеки футболист - позицията му на терена при различни игрови ситуации.

Атлетик Билбао

източник: Gulliver/GettyImages

Атлетик Билбао и пътят

Пътят е начертан - всичко започва с дъщерния клуб на Атлетик - Баскония, който играе в Терсера Дивисон - Група 4 (четвъртото ниво на испанския футбол). При добро представяне изкачването продължава до Атлетик Билбао Б, който се подвизава в третото ниво - Сегунда Дивисион Б (система от 80 отбора, разпределени в четири лиги). След това идва и дебют в първия тим.

Един от последните топ таланти на школата е Иняки Уилямс, който изминава целия цикъл - през Баскония, Атлетик Билбао Б и първия тим. Неговата история е пословична. Той няма баски корени - баща от Гана и майка от Либерия, но е роден в Билбао (15 юни 1994 г.). Изключението от правилото вкара срещу Торино в Лига Европа през 2014 г., като се превръща в първия чернокож голмайстор в историята на клуба.

Атлетик Билбао

източник: Gulliver/GettyImages

Като цяло хората в Атлетик се стремят да държат фокуса на младите върху футбола. Техният основен коз е възпитанието. Те непрекъснато втълпяват на децата, че това, което ще научат в академията не може да се купи с пари. Това провокира играчите да дават максимума от себе си.

Добрата новина за тях е, че пътят към първия тим е открит. Атлетик разчита на своите юноши и им дава шанс да играят на най-високо ниво. Единствената подробност, към която ежедневно всеки трябва да се придържа, е работата. Работа, работа и работа. Това е рецептата, с която да се превърнеш в един от малцината, от тези 1500 деца в началото, докоснали се до мечтания дебют.

Атлетик Билбао

източник: Gulliver/GettyImages

Наследството и традициите са стълбовете на Атлетик. Той намира свой уникален начин да запазят идентичността си в света на глобализация и комерсиализация. Историята на клуба е една от най-вдъхновяващите в световния футбол. 

Оазисът, с който всеки се учи на уважение и почит. Към спорта и живота. Първото нещо, което всеки осъзнава, когато се докосне до баските е: "Ако има юноши и фенове, нищо друго няма значение". Семейството Атлетик Билбао.

Атлетик Билбао

източник: Gulliver/GettyImages

Още по темата:

Футболният Мерцедес - защо школата на Аякс е най-добрата в света?

Трансферният Дракон - защо Порто е футболната митница на Европа?

Шалке 04 и Кнапеншмиде - Ковачницата на живота и футбола