На "Сантиаго Бернабеу" Аякс върна времето назад. Най-успешният клуб в Холандия (33 титли, 18 купи на страната и 4 Купи на Европа) изчисти праха върху златния сандък със спомените и добави един нов модерен сувенир от най-великата нощ за себе си през новия век.

Погребването на европейския футболен крал е само следствието от една кипяща дълги години дейност в Амстердам. Холандският рецитал в дома на Реал Мадрид бе последващо действие от една мащабна програма за развитие на суров продукт, на млади футболисти.

Програма на жертви, която в последните десетилетия отне от блясъка на Аякс. Но програма и на сладки плодове, които превръщат клуба в най-голямата люпилня за готови футболисти за световната сцена.

Какво се крие зад постигнатия 1/4-финал в Шампионската лига на Аякс?

В момента няма отбор от Топ 5 първенствата на Европа, който да произвежда по-голям брой футболисти в своята академия. В миналото - Йохан Кройф, Франк и Роналд де Бур, Франк Рийкард, сега - Френки де Йонг, Матайс де Лихт и Джъстин Клуйверт.

Аякс продължава да функционира по един и същи начин толкова много години. Клубът произвежда качество и продава качество.

Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

Академия - "Бъдещето"

Футболната академия на Аякс е позната като "Бъдещето" - "De Toekomst". Няма и как да е иначе с оглед на това, че всички усилия са насочени към утрешния ден. Тук не се мисли на парче, а се търси плавно и дълготрайно изграждане на дух, личностни качества, футболни достойнства, физическо развитие, вяра.

Академията е ситуирана в Амстердам. Целият комплекс е с площ от 14 хектара и съдържа 7 основни игрища, както и едно отделено от другите - то е за първия тим.

До тях са изградени две големи сгради - тук са спалните помещения, фитнес зали, басейни и множество по-малки салони за упражнения.

Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

Разбира се, има ресторанти, в които отделните възрастови групи се хранят след мач и тренировка. Играчите на една възрастова група не се отделят един от друг в нито един момент. От часа, в който са влезли в академията, до часа на излизането, играчите са заедно. 

Често се пораждат и конфликти, но те се решават при специални психолози, които работят с децата още от тяхното записване в школата.

Самата база побира 13 младежки отбора, които се състезават в няколко първенства в страната. Децата влизат в академията най-рано на 7 години. Съществуват така наречените "години-бариери" - това е време за селекция, която отсява най-доброто от най-доброто. Между 7 и 12 години, между 13 и 16 години, между 17 и 19 г.

Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

Три етапа, в които се взимат нови кадри от цялата страна или самите деца от академията на Аякс са освобождавани. Не всички издържат теста на постоянството. Някои се отказват, други биват мотивирани от самата академия, че имат таланта да стигнат далеч.

Школата се обитава от около 200 младежи от цяла Холандия (от 7- до 19-годишни). Образованието е страшно важна част от целия процес. Децата имат открити уроци, с които се запознават с историята на Аякс, както и на местния футбол. 

Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

Универсалната ценност, която трябва всеки да осъзнае, е желанието за работа. Без нея всичко се обезсмисля. 

Външната селекция става с помощта на около 100 скаути (80 в Холандия и 20 в Европа), които на доброволни начала преследват талантливи деца в различни точки на Холандия и Европа.

Култура и стил - Тоталният футбол

Смята се, че "тоталният футбол" е създаден от бащата на холандския футбол Джак Рейнолдс. Самата дейност на Рейнолдс, от началото на XX век, е фактор за създаването на академии,  професионализирането на местния футбол и превръщането му в основна сила в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век.

Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

Този еклектичен тип футбол е доведен до съвършенство от Ринус Микелс и Йохан Кройф през 70-те години с тима на Аякс. Самият Микелс казва, че Рейнолдс е човекът дал насоките за растежа на "тоталния футбол". Легендата обаче разказва, че Микелс е изградил тази философия, взаимствайки идеи от ръгбито, както и от националния футболен отбор на Унгария от 50-те.

Тази комплексна картина изгражда пилоните на Аякс - преди и сега.

Самите деца в академията трябва да се адаптират към вече заложеното в ДНК-то на клуба - 4-3-3. Това се развива в така наречените TIPS модели - те лежат върху изграждане на техника, интелект, скорост и характер.

Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

Според изповядваните догми характерът и скоростта са вродени (но те все пак подлежат на усъвършенстване), докато интелектът и техниката могат да се подобряват значително. Все пак всеки един от тези 4 критерия има 10 степени, които са измервани още с влизането на детето в академията.

Т - техника

I - интелект 

P - характер

S - скорост 

Основната идея е децата да стигнат максимална степен на развитие, с което да могат да влязат в първия тим. Самите те са мотивирани от индивидуалните скали, които ги характеризират.

Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

В първите няколко години треньорите се фокусират най-вече върху владеенето на топката и техниката, която имат младите футболисти. Те казват, че ако можеш да владееш топката, ти няма нужда да я гледаш. Така с веднъж омекотената топка в крака, играчът вече насочва погледа си към игралното поле и своите съотборници. Интелект.

Тренировките в първите години не са нищо повече от овладяване на това майсторство. Всяко занимание е детайлно изпипано, така че за децата да не е важна победата. Те трябва да се научат да знаят как да боравят с топката по най-съвършения начин. И да го правят с удоволствие, без целият процес да става бреме за тях.

Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

Самата система - с мачове и тренировки, е направена така, че децата да подобряват своето ниво в 4-те критерия. 

Те или ще стигнат желаното ниво (има скали за съответното ниво на съответната възраст, например "ниво 8" във "възраст 14" на категория "техника" може да получи "зелена" светлина), или ще трябва да напуснат, за да освободят място за други момчета.

Нещо като естествен подбор, който не може да се спре и постоянно е в действие - като машина за изхвърляне на бейзболни топки.

Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

Целият този процес е много суров, но идеята е да се укрепи менталното състояние на децата. Някои са разбити, след като чуят, че бъдещето им вече не е свързано с академията. Други продължават да се подготвят, знаейки, че са запазили мястото си само защото вече са свършили много работа, но са само на няколко мига разсейване от това да се насочат към изхода.

Главни в йерархията са техническите мениджъри на съответните възрастови групи. Те отговарят за планирането и контрола на целия процес. Те трябва да обединят усилията на отделните треньори. Всеки ден треньорите се събират час-два преди тренировка и обсъждат отборните и индивидуалните дейности за деня.

Всички възрастови групи тренират в един и същи час. Много от талантливите и разгръщащи потенциала си играчи тренират с по-големите, а изоставащите се усъвършенстват при по-малките. Всяко упражнение е анимирано, снимано на видео.

Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

Съществуват така наречените циклични периоди - "тематични седмици". Всяка седмица (или две поредни седмици) има за цел да подобри дадена фаза от играта - защита, градеж/преход, нападение.

Така всяко звено се подобрява плавно и децата усвояват указанията с едно по-фрагментарно, но много ловко разделяне на работата и насочване на енергията в правилната посока.

Необходимите за футбола качества са технически, тактически, умствени и физически. Техническите са свързани основно с контрола над топката. Тактическите - с възможността да се предвиждат ситуациите в играта и да се вземат правилните решения.

Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

Психологическите са свързани с набирането на информация на терена за отрицателно време и взимане на решение преди играч да стигне до топката.

Физическите качества са свързани със стартовата скорост, скоростта на придвижване и издържливостта.

В края на сезона мениджърът кани родителите и треньора, а състезателят сам има за задача да характеризира своите слабости и положителни страни. Треньорът му дава "зелена", "жълта" или "червена" светлина. С първите две детето остава ("жълтата" носи внимание и насочване към подобрение на някои от неговите слабости). Ясно е, че "червената" означава раздяла.

Продукт

Аякс е 4-кратен носител на Шампионската лига (КЕШ). Клубът прави хеттрик на европейската сцена между 1970-1973 г., а последният трофей е от 1995 г. 

Между 1994 и 1996 г. клубът е ръководен от Луис ван Гаал, успявайки да влезе в серия от 52 мача без загуба на местната сцена и 19 двубоя без поражение в Шампионската лига. В последния наистина голям отбор на Аякс личат имената на Едвин ван дер Сар, Кларънс Зеедорф, Франк Рийкард и Едгар Давидс.

Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

Това поколение прави все още неизбледнял и непостижим за никого рекорд - дубъл (титла в Холандия и трофей в Шампионската лига) без да загуби мач в съответния сезон (1994/1995 г.).

След този период обаче следва спад на успехите на тима. Причината е комерсиализацията на спорта от края на миналия век и началото на този. Финансовата разлика между Аякс и най-големите клубове в Европа може да бъде запълнена само с трансфери. Така и става - Аякс произвежда и продава, за да може да съществува и да запази своя облик.

След като даден футболист покаже качества между 16 и 18 години, той просто е примамен от хищните акули в европейския футбол. Дори героите от клас 95' напускат клуба малко след триумфите - Давидс, Зеедорф, Клуйверт.

Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

Аякс не може да задържи най-големите си таланти. Първенството на Холандия не е толкова привлекателно като тези на Англия, Испания, Германия и Италия. Там са най-големите клубове, съществуващи в най-голяма конкуренция.

Интересът на аудиторията е насочен към тези първенства, рекламните договори и телевизионното излъчване също държат фокуса си върху тях. Всеки иска да играе с фланелката на Барселона, Реал Мадрид, Ювентус, Милан и Манчестър Юнайтед. 

Любопитно е, че Аякс е прибрал над половин милиард евро от своята "модерна" политика на продажби. Всичко това само през новия век.

Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

Повече от 20 години след последния паметен връх на "Синовете на Господ" обаче Аякс отново се доближи до славните дни. Реал Мадрид се намира в яростна криза през настоящия сезон, но Аякс напипа своя момент и срина със земята и малкото останало в хегемона на Европа.

Това е първо участие на Аякс в елиминациите на Шампионската лига след 13 години пауза. Също така последният по-сериозен връх бе през 2017-а г. - с Петър Бош, и финала в Лига Европа загубен от Манчестър Юнайтед (0:2).

Момент, който сякаш предизвести събуждането на гиганта.

Гръбнакът на настоящия отбор на Аякс е съставен от няколко имена, излезли от школата - Дейли Блинд, Матайс де Лихт, Френки де Йонг (от лятото в Барселона), Дони ван де Беек, Нусер Мазрауи. Бъдещето е в ръце на играчи като Карел Ейтинг и Дани де Вит, които все още чакат игрови минути.

Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

Разликата между Аякс и останалите

Според Националния център за спортни проучвания, базиран в Швейцария, школата на Аякс оглавява листата за най-добра работа с млади играчи. Тя се нарежда пред тези на Барселона ("Ла Масия"), Шалке 04 ("Кнапеншмиде"), Арсенал и Манчестър Юнайтед.

Данните сочат, че академията "Бъдещето" е произвела 77 играчи за последните 10 години, които играят в 30-те най-силни първенства в света.

Фундаменталният извод е, че тук победата не е най-важното нещо. Аякс се гордее със славно минало, но то не на всяка цена трябва да бъде продължавано. Идеята е да се произвежда качество. В един момент то ще донесе плодове в Европа, но определено ще държи тима в борбата за всички отличия на местната сцена дълги години. Така и става.

Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

Нещо като футболен Мерцедес, който може да вози удивително добре, да е бърз, комфортен, топъл, безавариен.

Но всичко става бавно, без натягане. Търпението, навременното селектиране и работата са в основата. 

Футболистите са окуражавани да играят футбол (двама на двама, трима на трима) в свободното си време. Топката винаги трябва да е в краката им. Насладата от играта трябва да се поддържа ежедневно, а уменията да се подобряват.

Футболът е първото и последното най-важно нещо за хората в Аякс - от най-големите до най-малките и обратно. Единствената правилна формула за успеха. А в Амстердам това означава качество.

Аякс

източник: Gulliver/GettyImages