Шалке 04. Първата стъпка в големия футбол за играчи като Мануел Нойер, Бенедикт Хьоведес, Илкай Гюндоган, Месут Йозил, Макс Майер, Юлиан Дракслер, Жоел Матип, Лерой Сане. Всики те произведени в школата на "Кралско сините" - "Кнапеншмиде" ("Ковачницата").

Комплексът е базиран в Гелзенкирхен, във федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Град, бомбардиран по време на Втората световна война, страдащ от липса на работна ръка в продължение на десетилетия. В момента Гелзенкирхен е обитаван от 260,000 жители, като се радва на един от най-високите икономически стандарти в Германия.

Футболният отбор е един от най-обичаните в страната с фенска база от почти 160,000 членове (вторият най-голям в Германия, както и четвъртият с най-голям фенски ресурс в света).

Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

Какво прави Шалке 04 един от специалните клубове в европейския футбол?

Шалке 04

Създаден през 1904 г. (оттам идват и последните две цифри при официалното изписване на името - "04"), Шалке е един от най-успешните клубове в Германия. Четвъртият с най-много титли в Бундеслигата (7), само Борусия Дортмунд (8), Нюрнберг (9) и Байерн Мюнхен (28) са с повече. 5 Купи на Германия, един 1/2-финал в Шампионската лига (2011 г.), Купа на УЕФА (1996/1997 г.) и два трофея от турнира Интертото (2003, 2004 г.).

Клубът е дал на света четирима световни шампиони в тима на Германия, покорили Мондила в Бразилия през 2014 г. - Мануел Нойер, Бенедикт Хьоведес, Месут Йозил, Юлиан Дракслер.

Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

Академията е една от най-добрите в света, базирайки се на образованието на младите футболисти вътре и извън терена. Дейността на футболната школа е пряко свързана с близкото училище "Бергер Фелт", намиращо се в непосредствена близост до "Фелтинс Арена". 

История

Важна част от историята на този клуб е социалната основа, в която се е развивал през годините. Шалке 04 е базиран в Западна Германия - област Рур, известна със своя богат летопис на въгледобив и концентрацията на предприятия от тежката промишленост.

След Втората Световна война огромен брой емигранти от различни страни в Европа и други части на света се преселват в тази област, за да работя във въгледобивните мини - поляци, италианци, турци, хора от Африка.

Според главните действащи лица в академията в ДНК-то на местните деца е закърмена ценността за здравата работа. Именно тя е в основата на техните успехи след това във футбола. Много от момчетата са израснали в семейства на емигранти - работяги, за които дисциплината е била единствената формула за оцеляване.

Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

Тренировки 

Тренировките за най-малките са насочени към влюбването в футбола. В групите под 9 години всеки играч взима топка и започва да си играе сам в продължение на 30 минути преди началото на реалната тренировъчна сесия.

Следва мач, в който единствената цел е задържането на топката за максимален период от време - шлифоване на комбинативността. Малките играят на терен с дължина 20 метра, като се стремят да запазват топката в групи от по 4 души. Инструкциите са ясни - най-много две докосвания по топката и пас.

Следва етап, в който играч трябва да дриблира с топката до сигнал на треньора. При сигнал, младежът трябва незабавно да се освободи от кълбото, с което се изгражда неговата концентрация и реакция.

Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

Важно правило за треньорите на момчетата под 14 години е обраният стил на водене на заниманията. Без почти никакви тактически указания. Никой в Шалке 04 не иска да товари децата с излишни инструкции още от първите им години. До навършването на 14 г. децата нямат и най-малка представа какво е "4-4-2" или "3-5-2".

Всичко се свежда до въпросите "Какво да правя с топката?", "Кога да подам?". Играчите трябва да осъзнаят своите качества и своите слабости чрез контрол върху топката. Нищо повече.

Резултатите са впечатляващи, когато едно дете се съсредоточи единствено към тази част от играта. 

Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

Повечето тренировъчни сесии за най-малките са по 90 минути. Те се прехвърлят от упражнение към упражнение. Всяко със своите изисквания - динамика, интензитет, времетраене и позиционно място за всеки играч. Всеки отделен елемент не продължава повече от 20 минути.

Тренировките се извършват по часовник, като от всяко дете се изисква максимално раздаване в кратки периоди при работа в различните елементи. Популярни са триъгълниците и кръгове, т.нар. "рондос" - "3 на 1" и "4 на 2", които се правят на максимална скорост до треньорска свирка. 

Всеки наставник е инструктиран да залага на позиционния стил, при който топката е долу на земята. Всяка комбинация се осъществява след много тичане. В един момент синхронът бива толкова добре намерен, че непрекъснатото движение се прави плавно и играчите не усещат тази умора, която преди ги е тормозила.  

Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

Едва когато "кръговете" и спринтовете влязат в употреба по време на мачовете (това става в един по-късен възрастов етап), треньорите започват да говорят за тактика и позициониране на играчите. Самите наставници започват да дават указания за запазване на дефанзивната компактна форма на игра, както и накъде да бъде насочена топката при изнасяне от дълбочина.

Всичко потъва в тишина, докато не се направи грешка и треньорът отново трябва да я коментира. Всичко това се случва десетки, стотици пъти. 

Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

Ценности

Треньорите са най-важната част от процеса. Един добър треньор в школата може да води група от 18 играчи. Всяко дете първо се учи да бъде професионалист, а след това трябва да се научи да бъде част от даден колектив.

Всеки треньор има задачата да предаде на своите възпитаници отговорността и дисциплината като най-важни ценности. Изграждането на личността върви ръка за ръка с подобряването на футболните умения. Независимостта и уменията да се оправят сами с живота си - на и извън терена.

Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

В Шалке 04 съществува и така наречената "дуална система". Академията си сътрудничи с близкото училище "Гесамтшуле Бергер Фелд". Всичко това е една добре организирана система за съвместна училищна и футболна подготовка, която дава много на децата в школата.

Връзката по оста - "деца - треньори - родители - учители" никога не трябва да се къса и трябва да се поддържа непрекъснато. За Шалке 04 това е единствената формула за успех. 

Измайсторените продукти от "Ковачницата":

Маунел Нойер - вратар

156 мача за Шалке 04. Още с встъпването си в първия тим поставя и капитанската лента на ръката си. Помага на Шалке да спечели Купата на Германия през 2011 г., а няколко месеца след това преминава в Байерн Мюнхен.

Световен шампион с Германия от 2014 г. и носител на Шампионската лига с "баварците" през 2013 г.

Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

Жоел Матип - централен защитник

194 мача за Шалке 04. Камерунският национал прекарва 9 години в школата на Шалке (2000-2009 г.), като през 2016 г. осъществява трансфер в английския Ливърпул.

Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

Бенедикт Хьоведес - централен защитник

335 мача за Шалке 04. Една от легендите на германския клуб. В момента част от руския Локомотив Москва, Хьоведес прекарва цели 17 години (2001/2018 г.) в школата и първия тим на "Кралско сините". Той може да играе на няколко позиции в отбраната - централен или краен защитник. Част от триумфа на Германия в Бразилия през 2014-а г.

Сеад Колашинац - ляв бек

123 мача за Шалке 04. Юноша още на Карлсруе, Хофенхайм и Щутгарт босненецът се присъединява към Кнапеншмиде през 2011 г. Прекарва три сезона във втория тим на Шалке, а през 2012 г. вече е част и от първия. След 5 години с екипа на германците осъществява преминаване в Арсенал през 2017 г.

Част от най-добрата единайсеторка през 2017-а г. в германската Бундеслига. 

Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

Макс Майер - полузащитник

146 мача за Шалке 04. В момента част от Кристъл Палас, Майер прогресира бързо от школата на гелзенкирхенци до първия тим. Прекарва 4 години в школата на Шалке 04: (2009-2013 г.) преди да дебютира за първия тим. Играе като върнат назад плеймейкър, но може да се подвизава и като атакуващ халф, вертикален и скоростен футболист.

Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

Юлиан Дракслер - атакуващ полузащитник

119 мача за Шалке 04. Прекарва по-голямата част от живота си в клуба и един от символите на Кнапеншмиде. Присъединява се към академията на 8 години, прекарвайки цели 14 години в Шалке 04 (2001-2015 г.) преди да премине във Волфсбург за един сезон. Оттам следва трансфер в ПСЖ през зимата на 2017 г. Директен, техничен, има око за паса и гола. 

Месут Йозил - плеймейкър

39 мача за Шалке 04. След като се присъединява към школата през 2005 г. на Йозил му е нужна само една година, за да подпише своя първия договор с тима. Неразбирателство с директорите го карат да напусне в посока Вердер Бремен през 2008 г. Следва главоломно развитие и трансфери в Реал Мадрид и Арсенал. Сърцето на Германия при световната титла от 2014 г. 

Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

Йозил е човек с прекрасно подаване и умение да контролира ритъма на игра.  

Лерой Сане - нападател/ крило

Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

57 мача за Шалке 04. Един от най-смъртоносните нападатели в света. Едва на 23 години Сане вече е основна част от Манчестър Сити, след като облича екипа на "гражданите" през 2016 г. Има два престоя в школата на Шалке 04 - 2005-2008 г. и 2011-2014 г., които са разкъсани от тригодишен престой в Байер Леверкузен. Скоростта и завършващият му удар са силните качества на Сане.

Ковачницата на живота и футбола за Шалке 04.

Шалке 04

източник: Gulliver/GettyImages

Още по темата:

Футболният Мерцедес - защо школата на Аякс е най-добрата в света?

Трансферният Дракон - защо Порто е футболната митница на Европа?