Реал Мадрид е символ на комерсиализацията, парите и блясъка в спорта. "Кралския клуб" е емблема на рекордни футболни трансфери, а ерата "Галактикос" характеризира вечния стремеж за притежание на най-доброто. 

Като всеки голям футболен колос обаче и този има свой юношески свят. Пространство на мечти и надежди, на подрастващи младежи, търсещи своя път в големия спорт.

За школата на Реал Мадрид не се говори кой знае колко. Първият отбор събира всички погледи, защото през годините към него са били прилепени някои от най-великите футболисти и треньори в историята - Ди Стефано, Пушкаш, Бутрагеньо, Зидан, Роналдо Назарио, Фиго, Бекъм, Кристиано Роналдо, Гарет Бейл, Лука Модрич, Мигел Муньос, Висенте Дел Боске, Карло Анчелоти, Жозе Моуриньо и още, и още.

Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Академията на "белите" обаче също има своето значимо място в летописа на най-успешния клуб в Европа. Ето какво е то:

"Ла Фабрика" (Фабриката)

Академията на клуба е открита през 2005 г. и се намира на половин час път с кола североизточно от Мадрид - в 40-хилядното градче Валдебебес. Смята се, че базата на клуба - така нареченият "Град Реал Мадрид", може да побере футболистите и целия спортно-технически щаб на всички 20 отбора от Ла Лига.

Неговата площ е 1,200,000 м2, или 40 пъти по-голям от "Естадио Сантиаго Бернабеу", 16 пъти по-голям от "Червения площад" в Москва и 2,7 пъти по-голям от Ватикана.

Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Материалната база е съставена от 10 футболни игрища, множество фитнес зали, офиси, легови помещения, басейни, медицински център, зали за пресконференции. 8 от терените са с трибуни и с истинска трева, докарвана от Холандия - същата, която се използва и на "Бернабеу".

Клубът осигурява училища и транспорт за младите си кадри. Също така леговата база съдържа 40 спални, които могат да бъдат използвани от тези, които не живеят в близост до комплекса. По-големите в тийнейджърска възраст играчи получават и по 200 евро месечно. 

Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Любопитно е, че се говори за едно бързо израстване от деца в мъже на тези, които вече прекрачат прага на академията. Щом веднъж си стъпил в базата, ти вече не си дете на своите родители, а играч на Реал Мадрид. 

Неблагодарно послание, което те изпраща с двата крака напред към света на трудностите и себедоказването. Каляването започва от първия ден.

Ценности - победата е всичко

Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Ако в други академии (като тези на Аякс и Динамо Загреб, за които писахме в предишните седмици) най-важното нещо е едно дете да се превърне в голям футболист, без значение от отборните резултати на юношеско ниво, то тук победата е всичко.

Най-важният урок е, че трябва да се печели. Разбира се, това трябва да става по правилата, но все пак възловият момент е точно този. Успехът с всички възможни усилия.

Всеки в клуба се стреми да изгради личностно децата - с добри порядки и навици, но най-важният приоритет е победата. За хората в Реал Мадрид той тласка всеки един към развитие и надграждане. 

Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Тренировките и победите са двата стълба на този клуб. Работа, която трябва да се отплати. Всичко друго е провал. Ако едно дете се труди много, но то или отборът му не постига добри резултати, никой няма да е доволен. 

В Реал топката трябва да се контролира, играта трябва да се води в противниковата половина. Желанието за доминацията над съперника са в кръвта на всеки един състезател.

Друго важно нещо, което децата трябва да усвоят е девизът: "Никога не се предавай". 

Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Тренировки и методология

Чисто структурно повечето академии в Испания са еднакви. Навсякъде се работи усилено със скаутско звено, държи се на максимално добрата техническа подготовка и съществува стремеж към развитие на тактическите и стратегическите познания.

В Барселона например - "Ла Масия", треньорите се стремят да изградят готови футболисти, адаптивни към всяка една формация на игра.

Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Важна част от тренировъчния процес е диетата на играчите. Поради горещите дни в Испания те се хранят с много цитрусови плодове и течности. Захарните изделия се приемат, но с ограничения. Месото, рибата и яйцата са за предпочитане пред въглехидратните храни, които се разграждат по-бавно и могат да предизвикат стомашни неразположения при интензивни тренировки.

В деня след всеки мач юношите имат възстановителна тренировка. Както и редовно занимание за тези, които не са играли предишния ден.

Седмицата съдържа и дни, в които не се тренира с топката, като в тях децата се съсредоточават върху изграждане на физиката си във фитнеса. Работи се и върху тактическите им познания. 

Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Тактически треньорите избират да работят с мачове. Те вкарват децата в реални условия, като им симулират множество възможни ситуации, които би имало в даден футболен сблъсък. 

Много е важно да се отбележи, че сесиите са насочени към скоростната комбинативност, с която да се преодолее добре защитаващ се блок пред наказателното поле. Всичко това навлиза в психиката на децата - те са задължени да научат, че друго положение, освен те да владеят топката, а противникът да се защитава, не трябва да има. 

Голяма част от заниманията са насочени към "счупване" на този блок и завършващата фаза на атаките в и около наказателното поле. Позиционната игра също е важен момент. Треньорите изискват най-доброто от играчите. Често са срещани така наречените "NBA дъски", с които треньорите разясняват как и по какъв начин да се преодолее защитния блок, или съответно да се спрат атакуващи играчи.

Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Най-любопитни са сесиите, в които мислено се приема, че резултатът е 1:0 в полза на някои от двата отбора - обикновено защитаващият се. Тези минимачове са от по 5 минути (децата си представят, че са в 85-ата минута на голям двубой и трябва да променят изхода му или съответно да запазят резултата).

В тези 5 минути отбраняващият се отбор трябва да се организира максимално добре и да не позволи пространства, от които да бъде отбелязан гол. Атакуващият тим прави всичко, за да намери пролуки и да изравни резултат, а защо не и да победи. 

Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Култура

За децата е ясно, че ще пробият много трудно в първия тим. Те научават това още с първия си ден. Гледането на големите звезди, които са при мъжете - играчи, дошли в тима след трансфери, а не кадри на академията, може да срине психиката на всеки.

Но пък възпитанието на играчите е така формирано, че те всеки ден да се борят за своето място под слънцето. В един момент шансът ще дойде, а те трябва да го грабнат по най-добрия начин.

"Фабриката" иска да наложи печелившият модел на мислене. Вътре в "чипа", в ДНК-то, на младежите. Бъдещето е пред тях и те трябва да знаят, че са в една от най-добрите школи в света.

Самодисциплината, мотивацията и умението за прогрес са пилоните на бъдещия им успех. Дали в първия тим на Реал Мадрид, или някъде другаде. Дали във футболен клуб, или в някоя напълно различна сфера от живота.

Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Йерархия и успехи

В школата се влиза между 6 и 7 години и се излиза около 18-годишна възраст. След 18-ата година идва и престой във втория тим на Реал Мадрид - Кастия. Това е най-успешният резервен отбор в историята на испанския футбол. Реал Мадрид Кастия е спечелил повече точки във Сегунда Дивисион от всеки един друг резервен отбор в страната. 

Юношеската система на клуба е формирана още през 50-те от бившия играч Мигел Малбо. Той дава насоките под наставничеството на великия президент Сантиаго Бернабеу. 

Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Възрастово разпределение:

Реал Мадрид Кастия - след 18 години

Хувенил A 16–18 години

Хувенил Б 16–18 години

Хувенил С 16–18 години

Кадете A 14–15 години

Кадете Б 14–15 години

Инфантил A 12–13 години

Инфантил Б 12–13 години

Алевин A 10–11 години

Алевин Б 10–11 години

Бенямин A 8–9 години

Бенямин Б 8–9 години

Пребенямин 6–7 години

Втората половина на 50-те е най-успешният период в историята на Реал Мадрид. Тимът печели 5 Купи на Европа, като в тима личат имената и на някои кадри на вече създадената академия - Педро Касадо, Енрике Матеос, Грегорио Бенито, Хуан Сантистебан, Мануел Веласкес, Рамос Гросо, Фернандо Серена, Рамос Марсал.

През 80-те разцветът на успехите води клуба до пет последователни титли в Ла Лига, две Купи на УЕФА и три поредни достигнати 1/2-финала в КЕШ. По-голямата част на този отбор също е съставена от "Фабриката" - Емилио Бутрагеньо, Мигел Ногуера - Чендо, Маноло Санчис, Рикардо Гайего, Мичел, Себастиан Лосада, Мигел Падраса, Рафаел Мартин Веласкес.

В състава на Испания, спечелил Световното първенство през 2010 г. в ЮАР кадри на школата на Реал бяха вратарят Икер Касияс, защитникът Алваро Арбелоа и халфът Хуан Мата.

Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Емблематични играчи, преминали или напълно изградени в школата на Реал Мадрид:

Раул Гонсалес Бланко

Икер Касияс

Алваро Арбелоа

Хосе Мариа Гутиерес - Гути

Хуан Мата

Самуел Ето'о

Алваро Медран

Алваро Мората

Антонио Адан

Борха Майорал

Борха Валеро

Дани Карвахал

Даниел Парехо

Денис Черишев

Диего Лопес

Емилио Бутрагеньо

Естебан Камбиасо

Естебан Гранеро

Ашраф Хакими

Фернандо Пачеко

Франсиско Павон

Хавиер Портийо

Хесе

Хосе Антонио Камачо

Хосе Кайехон

Хосе Мануел Хурадо

Кико Касия

Лукас Васкес

Луис Гарсия

Маркос Алонсо

Маркос Йоренте

Мариано Диас

Начо Фернандес

Пабло Сарабиа

Рафаел Бенитес

Раул Браво

Рубен де ла Ред

Хуанфран

Родриго Морено

Сантиаго Канисарес

Саул Нигес

Роберто Солдадо

Вистенте Дел Боске

Oще по темата:

Футболният Мерцедес - защо школата на Аякс е най-добрата в света?

Трансферният Дракон - защо Порто е футболната митница на Европа?

Шалке 04 и Кнапеншмиде - Ковачницата на живота и футбола

Атлетик Билбао - храмът на традициите

Динамо Загреб - душата на хърватския футбол