Футболният отбор на Хърватия влюби света в себе си на Мондиала в Русия. Балканците стигнаха до финала на планетарния форум, но загубиха от Франция в последния мач (2:4). 

Въпреки че в последните години хърватският футбол често се свързва с хаос и корупция по високите етажи, успехите на националната селекция не са случайни. Моторът на играта в страната, приличаща на бумеранг, се казва Динамо Загреб.

Динамо Загреб

източник: Gulliver/GettyImages

Клубът е най-успешният на местната сцена с 19 титли, 15 Купи и 5 Суперкупи на Хърватия. Също така Динамо е символ на пътя на младите играчи от юношеските отбори до големия футбол. 

На Мондиала в Русия клубът постави рекорд за най-много кадри на един клуб в разширения състав на който и да е отбор в историята на световните шампионати - цели 14 момчета от отбора на Хърватия са имали досег до школата на "модрите" ("сините").

Академията на Динамо Загреб е една от най-добре организираните в света, като програмата й за развитие на подрастващи играчи може да се използва като футболна енциклопедия във всяка школа в света.

Динамо Загреб

източник: Gulliver/GettyImages

Реноме

Динамо Загреб произвежда и продава, за да може да оцелява. Нещо много подобно на школата на Аякс в Холандия, където десетилетия наред клубът се стреми да произвежда най-добрия футболен "материал", който след това бъде продаден в едно от Топ 5 първенствата в Европа. Линията на Динамо не е никак по-различна.

Между 30% и 50% от годишния бюджет на клуба зависи от продадените играчи. 

През 2011 г. школата на Динамо бе нагредена с приза за една от шестте най-добри в Европа според УЕФА. Аякс, Барселона, Интер, Арсенал и Спортинг Лисабон бяха останалите отличени.

Динамо Загреб

източник: Gulliver/GettyImages

В тази класацията една академия покрива 4 критерия, като трябва да бъде на висота във всеки един тях 

- как другите оценяват школата по света

- организация

- път до първия отбор

- методология

Академията на Динамо продължава да бълва таланти. В момента 67 футболисти, подготвени в школата на хърватите, играят в някое от най-силните 31 първенства в Европа. Само школата на Аякс е произвела повече - 71 футболисти за същия брой шампионати.

Тази люпилня е дала път на имена като Лука Модрич, Ведран Чорлука, Звонимир Бобан, Роберт Просинечки, Деян Ловрен, Нико Кранчар, Матео Ковачич и Ален Халилович. Това обаче е само малка част от списъка.

Динамо Загреб

източник: Gulliver/GettyImages

Цели на академията:

1) придобиване на спортна култура - според националния доклад на хърватското здравно министерство в страната растат деца, тежащи 2,5 пъти повече от нормалното. В Хърватия проблемът със затлъстяването в тийнейджърска възраст е сериозен. Динамо разбира добре това и иска да наложи от рано любовта към спорта у децата.

2) придобиване на полезни житейски умения и навици - в общуването с останалите и справянето в трудни ситуации извън терена. В Динамо опитват на първо място да създадат добри хора, а след това и велики футболисти.

3) отговорност към образованието - за Динамо, както за много от големите школи в света, образованието е приоритет. Веднъж на месец коордианторите и треньорите в школата правят проверки на училищните бележки на децата, след което се консултират с родителите им.

4) придобиване на футболни умения, с които детето да израсне до първия тим на Динамо Загреб - според хората в клуба, ако можеш да покориш горните три цели, 4-ата ще бъде продължение на личностното развитие и всичко ще се случва по-лесно.

Динамо Загреб

източник: Gulliver/GettyImages

Методология и развитие

Първооначалният избор пада върху над 9000 деца между 8 и 14 години. При по-големите селекцията се прави на базата на 120 играчи.

U8/U11 - пълна свобода

Тактическата система не е от значение в ранните детски години - между 6 и 11 г. Всичко се свежда до умението да се владее добре топката. Контролът върху нея - плавно спиране, мек къс пас и възможно най-дълъг пас по въздух, са първите неща, които трябва да бъдат усъвършенствани.

Динамо Загреб

източник: Gulliver/GettyImages

С топката всеки е свободен да прави каквото реши. Без треньорски указания, без обременителни речи преди мачовете. Чисто забавление, което трябва да носи радост на децата.

Играчите все пак са поставяни на различни позиции преди мачовете - но те не са строго регулирани през целия двубой. Защитниците се включват в предни позиции, нападателите може и да не се връщат да помагат в отбрана, ако не желаят, но е важно всеки да изрази себе си, да прояви креативност и да покаже къде е най-силен.

Също така няма лимит на броя на докосванията по топката преди пас или удар. Нито на мачове, нито на тренировки.

Според треньорите в Динамо всеки може да покаже какво най-добре може, ако не бъде ограничаван във времето, с което е с топката.

Динамо Загреб

източник: Gulliver/GettyImages

В Хърватия футболните школи работят съвместно с местни училища. Децата са в клас от 8 сутринта до 14:00 следобед. Други от 14:00 до 20:00 вечерта. Тренировките са в съответните свободни часови отрязъци от деня - половината отбор тренира сутрин, другата - следобед.

Поне два пъти седмично децата тренират заедно по-късно през деня - след 8 часа.

Децата между 8 и 11 години винаги свършват в 17:00 вечерта своите учебни занимания, така че тези възрастови групи не се делят на две части.

Клубът притежава две големи къщи, в които децата, идващи от провинцията, могат да отседнат на пансион. В тези къщи живеят около 30 момчета. Училището, с което Динамо си сътрудничи, също е близо. 

Динамо Загреб

източник: Gulliver/GettyImages

U11/U12

Когато играчите достигнат до 11 години, те вече са преминали първия етап в школата на Динамо. Сега придобитата техника вече се използва, за да се правят по-чести комбинации на висока скорост.

След навършване на 12-ата си година момчетата вече преминават от малък на голям терен. Именно тогава те започват да играят при 11 срещу 11 в реални условия с тези на мъжките отбори.

Динамо Загреб

източник: Gulliver/GettyImages

Използвани схеми на игра са две: 4-1-4-1 и 4-3-3. Те обаче не са толкова важни, като и сега продължава да се разчита на импровизацията и интуицията на играчите.

Ако някой има пропуски в техническо отношение на тази възраст, той започва да работи индивидуално с треньор от школата. Това се случва в рамките на 2 сесии от по 45 минути, които имат за цел детето да изчисти неточностите при дрибъл с топката. За да стане добър играч, топката трябва да се владее максимално добре.

В мачовете - ако даден играч загуби топката, той незабавно трябва да прояви работоспособност и да си я върне. Младите футболисти непрекъснато са наставлявани да тичат много по терена, да се борят за всяка топка, да не оставят тя да преминава лесно зад гърба им, да не се отказват никога. 

Динамо Загреб

източник: Gulliver/GettyImages

Важно е да се каже, че всички отбори на Динамо - от най-малките до най-големите, играят с много висока преса във възможно най-голям период от двубоите.

Тренировките с топка на 12-годишните минават най-вече през занимания в "триъгълници" и "четириъгълници" - скоростни комбинации между трима или четирима футболисти. Също така и пасове между двама души и тръгващ на скорост в даден канал от терена трети футболист.

U12/U13

На тази възраст играчите имат по 5 тренировки седмично плюс мач. Едно от заниманията е без топка, само тичане. Продължава техническото развитие на играчите, но вече по-често се набляга на тактически указания за позицията на футболистите по терена.

Динамо Загреб

източник: Gulliver/GettyImages

Включва се комуникацията. Играчите са поощрявани да си говорят помежду си за тактическия план преди всеки мач, както и преди тренировка. Самите те анализират своите действия по терена, като в края на заниманията всеки има право да каже какво мисли за представянето си и това на другите. 

Грешките се чистят след дискусии между децата и треньорите.

U14/U15

Тренировките стават 6 на седмица плюс мач. Общият брой на часовете за трениране е между 8 и 10.

Динамо Загреб

източник: Gulliver/GettyImages

Все по-голямо внимание се обръща на тактическите указания към младите. Увеличават се тактически индивидуални указания, по-малко се говори за груповите тактики.

Важно е всеки първо да научи как да подхожда към различните ситуации, как да се позиционира по терена, къде да стои във фаза защита и фаза атака.

Всеки футболист играе поне на две позиции по терена - опорен полузащитник/ централен бранител, нападател/крило, бек/външен полузащитник, ляво крило/ дясно крило).

Футболистите трябва да се научат на гъвкавост, да могат да бъдат част от различни фази в играта. Всеки трябва да може да играе силно и на двете позиции. Ако има слабости, те се отработват многократно преди да се изгладят. Но търпението е ключът към всичко.

Продължава да се изисква индивидуална работа на всеки футболист. Заниманията с топка са все така интензивни.

Динамо Загреб

източник: Gulliver/GettyImages

Отборната система на игра все още не е приоритет.

16/19-годишни

5/6 тренировки на седмица плюс мач. По-детайлно отиграване на тактически ситуации - 1vs1, 2vs2, 3vs3, 1vs2, 1vs3, 2vs3. Градеж на играта, измъкване от преса. 

Динамиката е основополагаща, всичко се прави на максимално висока скорост. Технически играчите вече трябва да са подготвени перфектно с топка в крака.

Продължава индивидуалната работа с кълбото и чистенето на грешки. 

U19

Футболната тактика вече навлиза с пълна сила в съблекалнята на отборите. Продължава индивидуалната работа върху тактическите и техническите грешки на футболистите.

Динамо Загреб

източник: Gulliver/GettyImages

Обобщение

Техниката на боравене с топката е най-важното нещо в школата на Динамо Загреб. Подаванията, ударите, комбинациите трябва да се правят без трудности на висока скорост.

Любопитен е моделът на шутове в много малка врата, а след това бързата смяна на целта - по-голяма 7-метрова врата с вратар. Друг метод е редицата удари извън наказателното поле - множество шутове, които трябва да направят играчите уверени при опит за намиране на целта.

Динамо Загреб

източник: Gulliver/GettyImages

Едно дете, влязло в школата на 8 години и излязло на 18 години (заради трансфер или влизане в мъжкия тим), прави средно по 2121 тренировки в школата. Огромен брой от тях са насочени към придобиване на умения с топката. Останалите са свързани с придобиване на умения за адекватна комуникация с думи и без думи със своите колеги на терена, физическа и тактическа подготовка.   

Всяка една от възрастовите групи трябва да изиграе между 50 и 65 мача на година. Момчетата под 12 години също се състезават, обикаляйки различни точки на Хърватия, както и други страни, за да могат да усетят нова атмосфера и различни маниери на игра.

Динамо Загреб

източник: Gulliver/GettyImages

Първи отбор и отдаване под наем

В момента в първия тим на Динамо има около 10 момчета, преминали през академията на отбора. Клубът се стреми всеки сезон тимът да бъде съставен от поне 50% играчи от школата.

35% трябва да са чужденци, а само 15% хървати, които никога не са били част от собствената академия.

Първият отбор играе важна роля в развитието на играчите. Те не само, че му помагат да бъде на най-високо ниво на местната сцена дълги години, но успява и да ги подготви за живота в чужбина. Хърватското първенство дава шанс на чужденци да търсят късмета си в него. А това е добра конкурентна среда за подрастващите в Динамо.

Динамо Загреб

източник: Gulliver/GettyImages

Те усещат атмосферата на елит ниво и се каляват за бъдещия си трансфер в по-голям шампионат.

Динамо е изградил и добра система, с която отдава свои таланти под наем. Младите момчета, вече завършили пълния цикъл в академията, отиват да се обиграват в други отбори в страната - преместването в друг отбор или друг град превръща децата в мъже и допълва знанията им за самостоятелната подготовка за живота.

Така е ситуацията с настоящия носител на "Златната топка" на "Франс Футбол" - Лука Модрич, който има едногодишни отдавания под наем в школите на босненския Жрински Мостар и хърватския Интер Запрешич. 

Модрич развива физиката си в много силовия босненски футбол. Самият той заявява, че ако можеш да покажеш качества в босненския футбол, значи ще можеш да го направиш навсякъде другаде.

Динамо Загреб

източник: Gulliver/GettyImages

Отдаването под наем не означава край с мечтата за голяма кариера. Напротив. От Динамо искат да обогатят футболните познания на играчите, да ги вкарат в една различна и непозната обстановка, така че всеки един да доизгради играта си. Всеки футболист отива в друг клуб с нагласата, че ще се върне в Динамо един ден, но първо трябва да покаже, че има място там.

За тях този опит е безценен, защото ще могат да покажат на какво са способни. Докато в родния Динамо не за всички това е възможно - най-вече заради огромната конкуренция и тесния състав на първия тим.

Играчи, преминали през школата на Динамо Загреб:

Динамо Загреб

източник: Gulliver/GettyImages

Милан Бадел

Игор Бишчан

Звонимир Бобан

Томислав Бутина

Ведран Чорлука

Едуардо

Ален Халилович

Иван Келава

Матео Ковачич

Андрей Крамарич 

Нико Кранчар

Йерко Леко

Деян Ловрен

Роберт Просинечки

Шиме Върсалко

Дарио Шимич

Звонимир Солдо

Дино Дрпич

Лука Модрич   

Лука Модрич получава "Златната топка" на Мондиал 2018.

източник: Gulliver/Getty Images

Още по темата:

Футболният Мерцедес - защо школата на Аякс е най-добрата в света?

Трансферният Дракон - защо Порто е футболната митница на Европа?

Шалке 04 и Кнапеншмиде - Ковачницата на живота и футбола

Атлетик Билбао - храмът на традициите